Вход | Регистрация

Родители протестираха днес

Родители протестираха днес
Снимка: Север.бг

Повече от 30 майки и татковци, и бъдещи родители протестираха днес във Велико Търново от 10.00 до 11.30 часа срещу задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните деца и държавния монопол над образованието. Те издигнаха плакати с надпис и скандираха "Искам да съм част от деня на детето си", "Искам право за избор" и "4 години не стигат".

"Не одобряваме в проектозакона задължителния характер на предучилищното образование по начина, по който са го заложили. Това означава, че други, като предучилищно и домашно образование, методики, които не са навлезли масово в България, родителски кооперативи, отпадат за образованието на децата. Това е в нарушение на чл. 47 от Конституцията, където право е на родителите да отговарят за образованието на децата си до 18 години", заяви Карина Господинова, майка на дете на 2,4 години.

Според нея протестиращите, като родители, не са против образованието, не са против качественото и ранно образование, макар че то започва още от момента, в който са заченали своето дете. Против са, че в ограничен брой заведения ще се случва това.

Родителите искат да имат алтернативи, защото те гарантират качественото образование.

"Нямаме против държавата да построи детските градини, от които има нужда, но ако ги направи прекрасни места с малки групи, където на детето му се обръща достатъчно внимание, да има качествени кадри, които да се грижат за децата, ще си ги заведем, даже и по-рано. Но по начина, по който се случва образованието на децата в детските градини, задължителната подготовка за 5-годишните, не сме удовлетворени. Дори в сайта на президентската институция е публикувано, че от тази година е задължително предучилищното образование, а те още нямат данни за ефикасността на това образование. Имат и проблеми с кадрите. Така пише в сайта, че нямат кадри и е трудно привличането на млади кадри. С базата има проблеми и на това отгоре въвеждат и 4-годишното образование. Вярно е, че се очаква да се случи след 2016, но дотогава ....", допълни още развълнуваната майка.

Протест днес бе насрочен и в още няколко града на страната – в София, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Варна.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg





Докладвай за нередност в статията
Добави коментар