Вход | Регистрация

Север-ът отбеляза 3 март

Почетоха героите и подвигът им

Север-ът отбеляза 3 март
Снимка: РИМ - Плевен

С издигане на националния трибагреник пред сградата на Общината започна празникът 3 март в Плевен.

Плевенският митрополит Игнатий и свещеници от трите храма в града отслужиха панихида пред параклиса мавзолей "Свети Георги Победоносец”, в който се пазят костите на стотиците войни, загинали за Освобождението на Плевен.

"Изминаха 136 години от най-светлата и достойна дата за всички българи. Дата съдба, дата на ново начало и бъдеще. Свободата на България тръгна от Плевен, припомни в словото си кметът. "Рамо до рамо български опълченци, руски и румънски войни, синове на Украйна, Беларус, Финландия, Молдова, Полша, Прибалтика и Закавказието доблестно воюваха за дълго жадуваната свобода на България. Да бъдем единни в името на България, така ни зове дългът на загиналите за нейната свобода", каза в празничното си слово кметът на Плевен  проф. Димитър Стойков, цитиран от infoPleven.

Десетки венци и цветя бяха поднесени пред вечния огън на Мавзолея. Официални лица и граждани склониха глави в почит към загиналите за Освобождението на България.

1208139

1208140

Черешови топчета пък гърмяха за честването на 136-годишнината от Освобождението на България от турско робство в село Горни Дъбник, област Плевен. Празникът започна с химна на България пред читалище "Просвета 1903”. След това всички се отправиха към парк "Ген. Лавров”, където се проведе официалното честване на празника.

Венци бяха поднесени пред Черния паметник, в село Телиш, Община Червен бряг, издигнат в памет на загиналите герои в освободителната война. В района на населеното място са били едни от най-кръвопролитните сражения по време на Руско-турската война. Около възвишенията на селото се е водила жестока битка, отнела живота на повече от 900 руски, румънски и финландски войници, като костите им са положени в 5 общи гроба. Всяка година на 3-и март се почита паметта на загиналите тук войни, и се прекланят глави пред саможертвата им.

1208377

Стотици русенци се стекоха днес, пред Паметника на Свободата, за да почетатат Националния празник.

Вазовото стихотворение "Отечество любезно, как хубаво си ти!” прозвуча в изпълнение на второкласника Валентин Митев от ОУ "Отец Паисий”. Вчера той спечели първо място в направление "Възрожденска поезия” на организирания от Общински младежки дом конкурс-рецитал "За да я има България”.

Песента "Българе глава дигнали” изпълниха възпитаници на Националното училище по изкуствата "Проф.Веселин Стоянов” от класа по народно пеене.

Слово произнесе областният управител на Област Русе Венцислав Калчев. Архимандрит Виктор - протосингел на Русенската Света митрополия и свещеници от русенските православни храмове отслужиха заупокойна молитва в памет на героите и благодарствен молебен за извоюваната свобода.

Актьорите от ДТ "Сава Огнянов” Татяна Цветкова и Косьо Станев прочетоха прощалното писмо, което Никола Обретенов пише до семейството си при заминаването му с легендарната Ботева чета.

В церемонията участваха и Почетна рота от Русенския гарнизон и Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. Честването завърши с полагане на над 30 венци и цветя от институции, организации и граждани.

По вече утвърдена традиция, русенският Мото клуб "Тъндърс” организира шествие с мотори от паркинга до Съдебната палата до Паметника на Свободата, където съвместно с колегите си от Мото клуб "Лоу лендърс” се включиха в поднасянето на венци.

1208145

1208144

1208143

В другите областни градове на Севера - Ловеч, Търново и Габрово също отбелязаха тържествено 3 март.

Свищов е градът, където за пръв път руските освободители стъпват на българска земя.

Всяка година на 3 март в местността "Текир дере” хората поднасят венци на брега на реката и почитат паметта на героите, информира БНТ. В крайдунавския град се съхранява и една от най–богатите музейни сбирки, посветени на 3 март. Десетки снимки, документи и реликви на освободителите разказват историята на българската свобода.

С възстановка на Чаиркьойската епопея стражичани отбелязаха 3 март.

Битката е известна като "Малката Шипка”. Развива се преди 137 г. в района на село Камен.

Възстановката бе представена от ученици и педагози от СОУ "Ангел Каралийчев”, и от членове на великотърновският клуб "Традиция”, както и с участието на председателя на клуба Върбан Минев. 

1208369

 

<< Sever.bg във Facebook >>





Докладвай за нередност в статията
Добави коментар