Вход | Регистрация

Сериозни поражения за Килифаревския манастир - обновена

Корпусът на жилищната сграда е със сериозно нарушена цялост, мостът над реката е изцяло унищожен

Бедственото положение в Община Велико Търново е отменено със Заповед  на кмета Даниел Панов, съобщават от местната администрация.

Обстановката в общината се нормализира.

Продължава работата на екипите по описване и оценка на щетите и на кризисния щаб, свикан от кмета. Обстановката  в общината е нормализирана. Възстановено е електроподаването на всички населени места и достъпът е въстановен до по-голямата част от тях. Няколко махали в района на с. Габровци все още

След като стана ясно, че засегнатите къщи в Дебелец са повече от 110 от днес е увеличен състава на комисията по описване на щетите. Комисиите ще продължат работа до пълното описване на всички засегнати имоти и сгради. През настоящата седмица предстои и оценка на пораженията.

От днес стартира работата на комисии, кото ще описват щетите по частните имоти, инфраструктурата и мостовете в селата Буковец, Войнежа, Вонеща вода, Въглевци, Габровци, Капиново, Миндя, Ялово, Церова кория, Райковци, Плаково, Нацовци.

След оглед от кмета на общината и екип от специалисти на състоянието на Килифаревския манастир, който е паметник на културата, бе констатирано, че манастира е в рисково състояние с необходимост от спешни мерки. Корпусът на жилищната сграда е със сериозно нарушена цялост, мостът над реката е изцяло унищожен. По молба на кмета на общината от Министърът на отбраната бе изпратен спешно екип от инженерни войски, който от днес ще организира монтирането на метален мост за преминаване над реката.

Във всички населени места продължават да работят фадроми и друга разчистваща техника.

В Габровци и Радковци продължават да се отстраняват щетите по инфраструктурата и свлачището в района на Габровци. Там водната стихия е нанесла сериозни поражения. Сметоизвозването по населените места се осъществява от ОП ”Зелени системи” и два камиона, предоставени от Столична община.

След описването на щетите кметът Даниел Панов ще подаде към междуведомствената комисия към Министерски съвет и искане за средства по обезпаразитяване на засегнатите райони.

"Положението е тежко, но смятам, че с помощ от Изпълнителната власт ще успеем да покрием и възстановим по-голямата част от щетите” каза още кмета Даниел Панов.

Български червен кръст вчера раздаде на 25 бедстващи домакинства от Дебелец и кв.”Асенов” 75 комплекта чаршафи и одеала.

Започна и лицензирата оценка на щетите след направените описи до момента. Продължава почистването, сметоизвозването и измиването на улиците, а на места и повторното им третиране с вода. След измиването от утре започва и обработката по обезпаразитяване и дезинфекция по места.

От днес акцията на Червения кръст продължава и в Дебелец.

Остава отворена дарителската сметка към Община Велико Търново.

Данни за банковата сметка:

Банкова сметка на Община Велико Търново за дарения:

BG 43 SOMB 9130 84 24761244

 Код за вид плащане  44 51 00

BIC КОД  SOMBBGSF

Общинска банка АД

Волята на дарителя да е изписанa

1316331

КИЛИФАРЕВСКИ МАНАСТИР

1316335

1316334

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар