Вход | Регистрация

Собственият бизнес ще задържи младите в Павликени

Това смятат самите те след проведено мащабно проучване в общината

Собственият бизнес ще задържи младите в Павликени
Снимка: sxc.hu

Игрище за волейбол, боулинг писти, велоалеи, рампи за скейтборд и писта за мотосъстезатели искат юношите в Павликени. Това стана ясно след проведеното първо мащабно проучване за мнението на младите хора в община Павликени, организирано от Общинският консултативен съвет по въпросите на младежта.

610 младежи между 14 и 35 години са участвали в анкета за нуждите, целите и проблемите им. Резултатите от проучването ще станат основа за провеждане на младежката политика на Общината в следващите години.

Анкетирани са млади хора от всички населени места в общината. Най-голям брой сред тях са учащите (80%), следвани от безработните (13%) и работещите (8%).

Младите хора посочват, че биха се ангажирали с обществени проблеми, ако лично ги засягат (46%) или ако могат да обединят сили със свои връстници за постигането на общи цели (35%).

Над 54% от юношите искат да участват в младежки клубове и сдружения на местно ниво, като най-интересни за тях са темите: "спортни дейности", "развлекателни дейности", "образование" и "здраве".

Сигурността и спокойствието в Павликени и населените места са откроени като основна причина родните места да са привлекателни за младите хора, като 38% я посочват като водеща. 25% посочват подкрепата в семейството, а 23% - природната среда.

Освен липсата на достатъчно спортни терени младежите смятат за нужно да се изградят повече паркове и детски площадки. Като възможност за прекарване на свободното си време те виждат откриването на кино в града, повече концерти и отварянето на Мол.

Стартирането на собствен бизнес е най-добрата възможност за професионална реализация в Павликени, смятат 36% от отговорилите. За 23% това е по-доброто образование. По 14% залагат на работата в администрацията или в селското стопанство.

Наличието на собствена фирма би задържало младежите да не напускат Павликени, отговарят те. Важно за тях е и подобряването на градската среда, здравеопазването и образованието.

Младите заявяват, че с готовност биха се включили в обучения и стажове в страната и чужбина, за да повишат своята квалификация.

Едва 12% от тях биха участвали в доброволчески инициативи, но 24% биха пътували в чужбина за младежки обмен.

Почти 62% от запитаните са запознати с правата и възможностите си за участие в живота на общината и региона, сочат техните отговори. От друга страна, почти 70% от младите не познават Европейската харта за участието на младите хора в живота на общините и регионите, изготвена от Съвета на Европа, и над 60% от тях не разпознават съществуващите младежки структури на общинско ниво. Над 70% от отговорилите не са участвали в дискусии, кръгли маси и друг тип обществени форуми по актуални теми.

Безработицата и ниските доходи са посочени като основни проблеми на подрастващите днес. Сред социалните проблеми, анкетираните открояват социалната бедност, употребата на алкохол и наркотици и дискриминацията.

Интернет остава основен източник на информация за подрастващите. Втори информационен канал е училището, следвано от разговорите с близки и познати. Младите посочват и Фейсбук като искана от тях среда за комуникация.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар