Вход | Регистрация

Специалисти от четири страни гостуват на семинар в Плевен

Семинарът цели да запознае специалистите с иновациите при роботизираната хирургия

Специалисти от четири страни гостуват на семинар в Плевен
Снимка: sxc.hu

Плевен ще домакинства международен семинар по роботизирана хирургия в Югоизточна Европа, който ще се проведе между 31 май и 2 юни. Семинарните упражнения и лекции ще се проведат в Медицинския университет в града.

Програмата включва практически сесии по гинекология и урология, на които опит ще обменят специалисти от България, Румъния, Гърция и Италия. Плевенският медицински университет ще бъде представен от Проф. Григор Горчев – ректор на университета, който от тази година е член на УС на Европейската Асоциация по роботизирана гинекологична хирургия. Участието на проф. Горчев ще включва, извършване на операции на живо, които ще бъдат наблюдавани в реално време от участниците.

На форума ще бъде представени и няколко иновационни системи и симулатори. Гостите ще се запознаят със системата "da Vinci Si",която представлява робот с две конзоли, дава възможност за участие на двама хирурзи в една операция, както и уникален симулатор за усъвършенстване на лапароскопски техники.

В тридневният семинар гинеколозите и уролозите от България, Румъния и Гърция, записани за участие, ще овладеят принципите на роботизираната хирургия и правенето на хирургични шевове и възли с помощта на робот.        

В програмата са включени още операция на живо, в реално време, представена от проф. Делиу Матей от Европейския институт по онкология /Италия/. Доц. Цветин Генадиев ще изнесе лекция, в която  ще сподели опита на плевенските лекари,в областта на уролотогията. Семинарът ще завърши с лекция на проф. Матей и операционната сестра Мая Манолова, която е част от неговия екип.

Специален гост на семинара ще бъде Ян Пърсан, председател на  на Европейската Асоциация по роботизирана гинекологична хирургия.

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 



Източник: БТА
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар