Вход | Регистрация

Старите къщи в Търново – ремонтирани по проект

Старите къщи в Търново – ремонтирани по проект
Снимка: Север.бг

Старите къщи по улица ''Велчо Джамджията'' ще бъдат ремонтирани по проект на главния архитект на Община Велико Търново Николай Малаков, арх. Донка Колева и арх. Стефан Тангълов. Фасадите на сградите по улицата' ще бъдат съобразени по височина, отстояния и цвят.

'Тази улица е част от територията на стария град и неразделна част от туристическия маршрут'', е коментатът на архитект Донка Колева. По думите й има разработки и за улица ''Независимост''.

Целта на архитектите е да помогнат за възстановяването на фасадите на сградите, за да бъде подобрен облика на уличните ансамбли в града. Частта, която ще бъде ремонтирана е оформена през 40-те години на 19 век.

По разказа на арх. Колева улица "Велчо Джамджиева" е била търговски център, наречен ''Баждарлък''. В тази част е имало ханове и дюкяни. Там се е намирала и сегашната Самоводска чаршия.

По проекта е разработена една визия на всички сгради по северния фронт на улица ''Велчо Джамджията''. Показана е идеята за видовете възстановителни работи, които трябва да се извършат по фасадите на сградите, цветовото решение, което да е хармонично между самите сгради, както и самата технология и изискванията към материалите при възстановителните работи.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: Агенция "Фокус"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар