Вход | Регистрация

Студенти и активисти от Търново обсъждаха темата за шистовия газ

Участниците се включиха в национална подписка за налагане на мораториум върху проучването и добива му

Студенти и активисти от Търново обсъждаха темата за шистовия газ
Снимка: Север.бг

Около 50 студенти от Великотърновския университет и активисти от старата столица се събраха в една от залите на университета, за да дискутират по темата за проучване и добив на шистов газ в България.

Въпреки, че няма изнесени официални данни за започването на сондажи, присъстващите изразиха сериозните си опасения, че се правят подготовки за подобни пробиви в земната повърхност. Участниците се включиха в националната подписка за налагане на мораториум върху проучването и добива на шистов газ на територията на страната ни.

От използваните около 500 химични вещества при сондирането, около 40-50 са фирмена тайна, което създава допълнителни притеснения за замърсяването на подпочвените води, заради липсата на контрол, споделиха студенти.

В подкрепа на думите им един от организаторите на срещата Красен Хинов поясни, че в района на Добруджа се намира най-голямото подводно езеро с питейна вода на територията на Европа. Освен това от планината Вранча в Румъния, до Стражица, Великотърновско, по диагонал през Добруджа преминава голям разлом, получен вследствие на големите земетресения, станали там преди години. Хинов изрази мнението на специалисти, според които не е изключена опасността при хидравличните удари земетръсните зони да се активират отново.

"Това, което се случва сега в Добружда е само проверка за настроенията на хората към този проблем, тъй като залежите на шистов газ в този район са на голяма дълбочина и са много малко. Знае се, че в цяла Южна България има двойно повече залежи и на доста по-малка дълбочина. Така че, сега целта е само да се проучи, след което добивът да се пренесе на юг от Стара планина и в изкупени земи да стартира същинската работа", заяви организаторът.

България, заедно с Полша и Унгария са заявили част от териториите за търгове за сондажни проучвания за наличие на шистов газ и са атрактивни за инвестиции от големите западни компании. Четири терена в Североизточна България и още два в Централна Северна България са обявени на конкурс за проучване. Американската компания "Шеврон" спечели правото да сондира на терена "Нови пазар".

Това коментира в началото на юли т.г. проф. Кристалина Стойкова от Геологическия институт на БАН, която от година ръководи и малка научна група за изследване на шистовия газ в България.

По този въпрос Красен Хинов поясни, че проф. Стойкова, изготвила доклада на министерството по въпроса за шистовия газ, е бивш консултант на фирма "Тексако", която е погълната от "Шеврон".

Друга идея, коментирана от участниците в срещата, бе Инициативните комитети против шистовия газ по общини да внесат предложения за гласуване в общинските съвети. "Това ще бъде форма на проверка за позицията на избраните да ни представляват в местната власт. Да видим ние като общество къде са те", каза Хинов.

От края на лятото незаконни сондажи се правят и в Северозападния край на България - врачанското село Голямо Пещене. Без знанието на местното население софийската фирма "Директ Петролеум” започва проучването и на дълбочина 3 200 метра газът е открит.

"По последни проверени данни на територията на нашите общини няма още сонди и дупки, но се говори, че в близко бъдеще и там ще започнат с проучванията за извличане на шистов газ. Определно хората не са наясно с темата, регионът е силно застаряващ, не са малко хората, които не ползват интернет, а няма откъде другаде да научат по темата, защото има информационно затъмнение по въпроса с шистовия газ", споделиха студентките от ВТУ Кръстина Трънска от Кнежа и Боряна Алексиева от Бяла Слатина.

Момичетата са сериозно притеснени от факта, че районът им е подчертано земеделски и едно замърсяване от подобен тип на почвата, водата и въздуха, ще отрови и хляба им.

Опасността от замърсяване на околната среда на страната ни и необратимите последици от това са основната причина на всички да се включим активно в инициативата за спиране на това безумие, категорични бяха присъстващите на срещата студенти.

__________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар