Вход | Регистрация

С дефиле на приказни герои започнаха Каралийчевите дни

5-метрова ламя и истински кон също се включиха в празника

С дефиле на приказни герои започнаха Каралийчевите дни
Областна администрация - Велико Търново

Учениците от VIII "д" клас на СОУ "Ангел Каралийчев” спечелиха първо място в конкурса за най- добре пресъздадена приказка с костюмите си на "Крали Марко освобождава три синджира роби” на карнавалното шествие, с което се откриха Каралийчевите дни в Стражица.

Второ място спечели VII "б" клас от същото училище с атрактивната хартиена ламя, дълга близо 5 метра, с която дефилираха по централната улица. Трета награда спечелиха ученици от началното училище в с. Царски извор с оригиналните си костюми по приказката "Чорбаджийката и жетваря”.

Кметът на Стражица инж. Детелина Борисова връчи плакети и парични награди на победителите, а за всички останали участници в карнавалното шествие имаше почерпка. Карнавалното шествие премина по цялата централна улица, като преди това ученици и малчугани от детските градини поднесоха цветя пред бюст-паметника на Каралийчев.

Стотици граждани излязоха, за да аплодират герои от приказките "Тошко Африкански”, "Житената питка”, "Чорбаджийката и жетваря”, "Хитрият кръчмар”, "Каменното цвете”, "Ането”, "Дядо и внуче”, "Галената дъщеря” и др. В дефилето участва дори истински кон като част от приказката "Юнакът със звезда на челото и неговият рогат кон”, пресъздадена от седмокласници от СОУ "Ангел Каралийчев”.

Тази година се навършват 110 години от рождението на Ангел Каралийчев, чието родно място е Стражица. По традиция, всяка година в Стражица се празнуват Каралийчеви дни, като тържествените прояви ще продължат до 21 май.

_________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар