Вход | Регистрация

С поход честваме рождението на Васил Левски

Тази година в Ловеч ще почетат 175-годишнината от рождението на Апостола с богата програма

С поход честваме рождението на Васил Левски
Снимка: БТА

С участие в туристически поход и с Ден на отворените врати в Регионалния исторически музей в Ловеч ще бъде отбелязана 175-годишнината от рождението на Васил Левски. Това предвиждат организаторите - община Ловеч, Регионалният исторически музей, Ловчанската митрополия и ОУ "Васил Левски".

От утре /14 юли/ до сряда /18 юли/ 29 души от туристическото дружество "Стратеш" в Ловеч ще се включат в национален туристически поход "По стъпките на Левски" в Стара планина. Маршрутът включва хижите "Тъжа", "Рай", "Васил Левски" и "Дерменка", съобщи Мария Бончева от дружеството.

В програмата по случай рождението на Апостола е предвиден и рецитал на стихове, посветени на него, от местни поети под надслов "Апостоле, в този вечен град, ти си разлюляно от люляците небе...". Той ще се състои на 17 юли от 17.30 часа в Клуба на културните дейци в Ловеч.

На самата рождена дата на Левски, 18 юли, в залата на музея "Васил Левски" от 16.00 часа ще бъде прожектиран филмът на проф. д. и. н. Дойно Дойнов "Левски пред съда на Портата и историята".

По-късно от 17.30 часа ще бъде отслужена панихида в храма "Успение Богородично".

Тържественият ритуал по поднасянето на венци и цветя и рецитал на ученици под наслов "Колко е просто да бъдеш Апостол, колко е просто да бъдеш велик" ще започне от 18.00 часа пред паметника на Васил Левски.

18 юли е обявен за Ден на отворените врат в музей "Васил Левски" и "Къкринското ханче".

 

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 



Източник: БТА
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар