Вход | Регистрация

Теми от ACTA до насилието в училище обсъждаха студенти в Търново

Срещата бе организирана от гражданска група "Обединени за глобална промяна"

Теми от ACTA до насилието в училище обсъждаха студенти в Търново
Снимка: Север.бг

Над 50 студенти от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и младежи от град Велико Търново участваха в среща, организирана от гражданска група "Обединени за глобална промяна". Темата, по която дискутираха младите хора след прожекцията на няколко кратки филма, бе "Виртуалната инквизиция на 21-век".

Това е поредната среща-дискусия по наболял обществен проблем, като целта е с прожекции и разговори да се провокира интересът на младите хора към света около нас и заемането им на активна позиция в разрешаването на различните проблеми.

Разговорите започнаха по обявената тема - ACTA, PIPA, SOPA и факта, че е започнало свалянето на торент-тракери в цял свят и вече във виртуалното пространство има "мъртви" линкове, защото информацията на тях е изтрита.

Постепенно обсъждането на темата бе разширено и се насочи към влиянието на интернет-продуктите върху децата и подрастващите.

Според Пролетин Лалев, който работи като училищен психолог, ниският стандарт на живот и дългият работен ден на родителите (10-12 часа) краде от времето и възможностите им да прекарват повече време със своите деца и да влияят върху оформянето на характерите им. По думите му агресията в училище отдавна е злободневна тема, децата съвсем преднамерено усвояват модели на поведение и се опитват да подражават на своите екшън идоли от американските филми, гледани в интернет и по телевизията.

Дискутиращите стигнаха до единствената истина, че в основата на агресията стои страхът, а страхът се поражда от липса на комуникация и информираност, което от своя страна води до лесната  манупулация.

Първокурсника-философ Ахмед Османов от Свищов смята, че всеки трябва да се научи да носи своята отговорност за действията и постъпките, които прави, и в същото време да знае как да бъде част от всички. "Впечатлението ми от тази среща е, че прожектираните филми бяха крайни, и като че ли насаждаха някакъв омраза. Според мен не става с протести и с война. Не подкрепям ACTA, но разпространението на филми в интернет с лошо съдържание трябва да се спре по някакъв начин", сподели впечатленията си младежът, който присъства за първи път на организираната среща-дискусия.

Той защити тезата, че компютърът и интернет ограбват социалния живот на децата и подрастващите и трябва усилено да се работи в тази посока. По тази тема е и първата книга, която е написал Ахмед. "Все още няма заглавие, но в нея съм описал как изглежда светът от гледните точки на детето, на майката и на бащата. Имам познати от различни етноси и малцинства и виждам, че имаме повече общи неща, отколкото различия. Нужно е да покажем много малко, за да се отворим един към друг. В момента търся издател, но се надявам до два месеца книгата да бъде издадена", сподели за Север.бг младежът.    

Организираните младежки срещи да станат регулярни, като дейността на участниците в групата да не акцентира само на протести, а да заложи и на информационни кампании, решиха присъстващите. 

"Надявам се всички заедно да се обединим в името на нещо красиво, да работим заедно, да бъдем по-креативни и по-контактни, да не допускаме манипулации и да направим всичко възможно светът, в който живеем, да стане малко по-добър", призова младите хора психологът Марин Абаджимаринов, който е един от организаторите на инициативата.

Продължение на дискусиите и уточняване на бъдещи младежки дейности от страна на студентите и младежите от Велико Търново ще има и днес от 16:00 до 20:00 часа в Младежкия дом, уточни Николай Шербетов от Сдружение "Център за развитие на младежки дейности".

_________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg




Докладвай за нередност в статията
Добави коментар