Вход | Регистрация

Ученици браха билки и пиха чай

На Еньовден, заедно със своите учители те възстановиха обичаите и ритуалите за празника

Ученици браха билки и пиха чай

Еньовден оживя и в Хуманитарна гимназия във Велико Търново, чрез възстановка на обичаите и ритуалите за празника. Много от учениците бяха станали рано, за да наберат свежи билки, а най-сръчните момичета ги вплетоха в момини китки и венец.

Главният учител Анка Цончева получи невен, босилек, ружа и седефче - цветя, каквито са използвали в миналото момите, за да омайват избраника на сърцето си. Нейният личен съвет обаче беше, че в момината китка трябва да има и перуника, за да омагьоса момичето избранника си.

Ученичките Ивелина Рачева и Мирела Илиева обясниха, че в изработените от тях картички освен еньовчето, което е символ на празника, са включили най-лековитите билки като алое, българска роза, черен и бял оман, жълт кантарион, лавандула, омайниче.

Празникът продължи с разказ на етнографът от Регионалния исторически музей Надя Василева. Тя акцентира на обичаите в нашия край и припомни, че още през 1929 г. в болярския град е създадено природо-лечебно дружество.

Бившата учителка и експерт по физика Ружа Симеонова показа бели кенарени ризи, дълги, ръчно тъкани памучни рокли с българска бродерия и шарени престилки с флорални мотиви. В емоционален разказ тя самата сподели, че помни предаването на  тези изящни ритуални носии, характерни за Павликенския край, от три поколения.

От Регионалната библиотека пък се бяха погрижили за богат със специализирана литература щанд. Виктория Роглева показа изключителни екземпляри от библиотечния фонд, както и Червената книга на България за растенията.

Тематични плакати, поздравителни картички и други материали бяха подготвили най-малките от гимназистите.

В истинска билкарница се превърна един от училищните кабинети. Валентина Камбурова разчупи две погачи, а директорът Тамара Драганова нагости присъстващите с билков чай.

Празникът в Хуманитарна гимназия уважиха бивши учители и гости, всеки от тях съпричастен към българските традиции, предавани поколения наред.

_____________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 



Източник: Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" - В. Търново
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар