Вход | Регистрация

Училището в Дибич пред закриване

Училището в Дибич пред закриване

Предвижда се закриването на основното училище в шуменското село Дибич. Причината - от следващата учебна година броят на учениците пада под минимума.

Село Дибич е едно от най-големите в община Шумен. В него има основно училище - "Никола Вапцаров", което е средищно и приема ученици от околните села. С всяка година обаче все по-малко деца влизат в класните стаи. Тази година те са едва 53. Учат в 4 слети паралелки.

Директорът Виолина Маринов обяснява, че заради промените в закона за средното образование от догодина училището остава само до 7 клас, а не както досега - до 8-ми. 

Така броят на учениците пада на 42 за 2017/2018 година. Паралелките пък падат под 10 човека и според закона школото трябва да прекрати работа, обяснява директорката. 

Заради очакваното закриване представители на училището и община Шумен се срещнали с родителите на децата, за да намерят решение на проблема. Там станало ясно, че ще е най-удобно децата да бъдат преместени в VI ОУ "Еньо Марковски" в Шумен.

Училището в Дибич пред закриване

Кметът на Дибич Христо Йорданов обясни, че това е единственото решениe. По думите му е по-добре децата да са заедно, за да могат да свикнат с новата обстановка. Има и уговорка с "приемното" училище да наеме част от учителите, с които малчуганите са свикнали.

Решението за закриването на училището в Дибич предстои да бъде разгледано от Общинския съвет в Шумен в края на април.

източник:dariknews.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар