Вход | Регистрация

Цецка Цачева: 22 март е първият български национален празник

Множество официални гости уважиха празника на Велико Търново днес

Цецка Цачева: 22 март е първият български национален празник
Снимка: Север.бг

С празнично шествие, забавна програма и тържествена сесия на Общински съвет и много други мероприятия днес беше отбелязан 22 март – празник на Велико Търново. Председателят на НС Цецка Цачева и министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин бяха сред официалните гости.

"Търновци, като истински новатори, първи в България осъзнават необходимостта от празник на града си”, каза пред търновци г-жа Цачева. Тя изтъкна, че с датата 22 март – Денят на Св. 40 мъченици и денят, в който Цар Иван Асен II побеждава армията на епирския владетел Теодор Комнин при Клокотница - започва най-голямото териториално разширение на Второто българско царство. "Това е празник, който не е просто ден от календара. Може да се каже, че това е първият български национален празник.”

Кметът на града Даниел Панов отбеляза, че през 1879 година Търново е първият български град, който определя своя постоянен празничен ден и сподели увереността си, че "Велико Търново е сред градовете, закриляни от Бог, облагодетелствани от историята и обичани от съдбата”.

Великотърновски митрополит Григорий също поздрави търновци и разкритикува недостатъчното познаване на църковния празник на Свети 40 мъченици и връзката му с българската история. Припомняйки миналото величие на страната ни, той го сравни с мерзостта на запустението от последните 70 години.

"Иван Асен II, който е строил храмове, не за музеи, а за Бога, въздига отново Търновската патриаршия преди 780 г., т.е. въздига България. В световната пентархия тя е стълб на човешкия прогрес. Тези пет стълба са Александрийската, Антиохийската, Константинополската, Йеросалимската и Търновската патриаршия. След всичко това – какво достойнство, чест и величие, и след изминалите оттогава 780 г. за каква демокрация и реформи ни говорят днес и ни подвеждат от Брюксел и София дори, след като в този период се защитават, усърдно поливат и отглеждат милиционерските своеволия и вандалщини от времето на Вълко Червенков”/бел.ред.: В. Червенков - министър-председател на България в периода 1950-1954 и 1954-1956/.

Въпреки всичко обаче Великотърновският митрополит е сигурен, че пролет ще настъпи и в социалните взаимоотношения. Доказателство за това той вижда в детските очи, в търсенето на истината и в достойнството.

Разгледайте снимки от празника в нашата галерия.

 << Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар