Вход | Регистрация

"Обществен барометър": Какво ни прави по-добри по Коледа?

"Обществен барометър": Какво ни прави по-добри по Коледа?
Снимка: sxc.hu

От години стана традиция преди Коледните и Новогодишни празници темата за благотворителността да е най-актуална. Като че ли това е времето през годината, когато най-много кесии се "развързват" и човек остава с впечатлението, че само тогава са дните, в които хората стават по-мислостиви, добри и щедри.

С благотворителността и добротата бе свързан и въпросът ни в тазседмичната анкета: Какво ни кара да сме по-добри и по-щедри по Коледа?

Оказва се, че когато трябва да се даде мнение, пък дори и толкова неангажиращо по тема, засягаща по някакъв начин всяко българско семейство, и то да бъде "афиширано" - дали чрез медия или социалната мрежа, се задейства "спирачна система". Изглежда българите най-ни бива да говорим и разсъждаваме по махленски, без да си даваме сметка, че това на никого и с нищо не помага.

И все пак: 531 човека са видели публикацията ни във Фейсбук, но само 14 са гласувалите на сайта. От тях 28,6% вярват, че това е така, защото по Коледа стават чудеса. Пак толкова са на мнение, че направеното добро ще им се върне. По 21,4 на сто са заложили на отговорите, че често благотворителите го правят от гузна съвест и доброто го има по-всяко време, но по-малко се говори за него.

Направихме и анкета сред великотърновци по темата за благотворителността по Коледа. Ето какво мислят за благородния жест по празниците някои от тях:

"Християнски празник е и хората искат да са малко по-добри и да дадат за благотворителност. На Коледа и на Великден се правят повече такива кампании. През останалото време няма толкова големи кампании, но и тогава има щедри хора.", смята Нина И.

"Не ставаме по-добри по Коледа - същите сме си, каквито и през годината. С благотворителните кампании се опитват да изкопчат пари от хората за празниците и си правят медийни изпълнения. Хората, които дават, си дават и през годината. Просто по празниците някои много си правят реклама.", е мнението на Милен Раднев.
 
"Не мисля, че хората стават по-добри на Коледа. Всичко това е цирк - просто, защото е Коледа.", категорична е Ваня С.

"Настроението е приповдигнато, очакванията - по-големи и всички искат наистина да са по-добри.", е позицията на Мая Димитрова.

"Не трябва да е само по Коледа, но може би тогава хората се отварят малко повече.", смята Даниела И.
            
И, въпреки, че за някои афиширането на благодетелите е реклама, има хора, които помагат, заради самите хора. Председателят на УС на НССБ Слави Михайлов е на мнение, че за такива като Денчо Денчев трябва да се знае. Нотариусът от Велико Търново нееднократно е подавал ръка на много социални инициативи и е подкрепял деца от домовете за сираци. И то целогодишно! Затова заслужено му бе присъдена Грамота за Добродетел на 2012 г.

"Българската Коледа", "По Коледа стават чудеса", "Да помогнем на..."... без значение под какво име е инициативата, важното е формата да е истинска. Дали ще се помага на деца, възрастни, самотни или болни хора - лицето на подкрепата трябва да е човешко, а подадената за помощ ръка - истинска, а не чрез изкривена представа за човечност и великодушие, прокламирана от медиите като щедрост.

И в тази графа, както във всичко друго, "покрай сухото гори и суровото". Но не можем да отречем, че има истински филантропи. И една инициатива, която провокира все повече хора с възможности /не винаги е задължително да са финансови!/ да се огледат около себе си за хора в нужда, които могат да подкрепят и то не само на Коледа, е предаването "Предай нататък" по една от националните ни телевизии.

Подобна целогодишна благотворителност отразяват в свои предавания телевизии в десетки други държави. И, като твърдим, че сме европейци и нищо европейско не ни е чуждо, правилно би било да вземем добрите примери и в тази насока. Да не чакаме някой да ни организира в кампания, за да подкрепим човек в нужда, а това да стане част от ежедневието ни.

Иначе наистина остава в ресора "медийно изпълнение". А Коледа наближава... Да направим чудото в нас!

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар