Вход | Регистрация

157 години от рождението на Ст. Михайловски

Баснописецът въвежда източния алегоризъм като форма на социална сатира

157 години от рождението на Ст. Михайловски
Община Елена

Днес се навършват 157 години от рождението на бележития писател и поет-сатирик Стоян Михайловски. Той е потомък на стар възрожденски високо просветен род – син на Никола Михайловски – виден книжовник и общественик и племенник на бореца за църковна независимост Иларион Макариополски.

Венец на паметника на Стоян Михайловски беше поднесен от кметът на община Елена инж. Дилян Млъзев и заместникът му Йордан Димитров. Честванията по повод рождението на Михайловски ще се състоят на 29 януари 2013 г., когато ще бъдат излъчени победителите от конкурса "С басните на Михайловски”, ще бъдат представени доклади относно личността, делото и живота на писателя, ще има рецитал от детска театрална студия "Животвор”.

До нас Стоян Михайловски достига със своето богато творчеството в различни жанрове – басни, епиграми, сатири, пародии, поеми, драми, религиозна поезия и др. Сред най-известните му произведения са: басните "Орел и охлюв", "Секира и търнокоп", "Бухал и светулка", поемата "Книга за българския народ.

Автор e и на един от най-светлите химни на българската просвета и култура "Кирил и Методий" /"Върви, народе, възродени..."/, който заедно с популярното стихотворение "Напред!" /"Напред, животът е сражение..."/ издава просветителската първооснова на неговия гневен социален критицизъм.

Михайловски въвежда източния алегоризъм като форма на социална сатира, възражда и актуализира на българска почва кратките сатирични форми: афоризма, епиграмата, апострофа, сатиричната парабола.

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 




 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар