Вход | Регистрация

25 години улица в Горна Оряховица стои неасфалтирана

Живущите там се надяват, че след толкова години от Общината най-после ще им обърнат внимание

25 години улица в Горна Оряховица стои неасфалтирана
личен архив

Улица "Юрий Гагарин” №35 в квартал "Пролет” в Горна Оряховица никога не е асфалтирвана. Откакто е вдигнат блок с четири входа. Вече 25 години. По наболелият проблем живущите правят своята първа подписка през 2002 година и я внасят в Общината. Втората е от февруари 2010 година. С всеки нов кмет, надеждите за промяна са подновени.

Досега обаче исканията им не са удовлетворени.

Как започва всичко?

Улицата била покрита само с камъни. С течение на годините настилката е станала нетрайна, дъждът е образувал много дупки и неравности, липсват бордюри и тротоари, няма и водоотводни шахти. Това го отчитат и от предишната и от сегашната общинска администрация.

От повече от месец на място е поставен фрезован асфалт, но въпреки това живущите настояват за цялостен ремонт и асфалт.

"Преди ни обясняваха, че няма пари, при първа възможност, ако има от приватизация средства ще се направи нещо. И така чакахме осем години. И тъй като нищо не се направи, внесохме нови жалби до кмета”, разказва Пенка Тодорова, жалбоподателка от името на близо 80-те домакинства от четирите входа на блока на ул. "Юрий Гагарин” №35. В отговорът е от преди две години е посочено, че за част от номерата на улица "Юрий Гагарин” с обща дължина 1 104 метра, от обръщалото до ул. "Васил Левски” има изготвен технически проект от 2007 година. Ориентировъчната стойност на обекта възлиза на 1 500 000 лева. Общината ще кандидатства по Оперативна програма Регионално развитие за безвъзмездна финансова помощ, когато се отвори подходяща схема.

"Осигуряването на собствени средства за изпълнение на този етап не е във възможностите на Общината и към настоящия момент обектът не е включен в строителната програма за 2010 година”, продължава да чете отговора на жалбата вносителката Тодорова. По думите й отговора не удовлетворява живущите, затова тя, от името на всички прави нова подписка с 122 парафа, придружена със снимки през април 2011 г. Внася жалба и до председателят на местния ОбС Даниел Костадинов. От администрацията им отговарят отново, че се чака отваряне на подходяща схема, обектът да се включи в общ проект по ОП "Регионално развитие”.

С новия кмет, инж. Добромир Добрев  надеждите им за асфалтиране на малкия участък не секват. Отново следват срещи, обяснения и обещания.

"Децата ни бяха малки като дойдохме да живеем тук. Сега внуците ни са такива. Няма за кога да чакаме, пари никога няма да има. Крайно време е да ни се обърне внимание. Ние си искаме асфалтиране на участъка пред блока. Перпендикулярната улица на нашата е асфалтирана, а нашата не. 150 метра е отсечката пред блока. Средствата не са много. Нито ни интересуват партии, нито сме против някого или нещо друго, интересува ни директно нашия проблем дали ще бъде решен. Отчитаме само, че за тези 25 години нищо не се прави. Искаме да ни се обърне внимание и да се разбере, че и тука хора живеят. Мисля, че това е наше право, да искаме да ни се направи улицата. Все пак сме данъкоплатци”, отсича Пенка Тодорова.

"Започнат съм с проблема. Тази година няма как да я включим за асфалтиране улицата. Защото ги няма заложени средствата. Ще я включим в следващия общински бюджет. Ние ходихме на място, срещнахме се с хората и обяснихме, че през април-май другата година ще започне асфалтирането. Това е реалното ми обещание пред хората. Сега ни беше приоритет ул. "Ангел Кънчев" заради основния и засилен трафик", обясни за Север.бг  кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, който се е срещнал и с живущите в Общината.

Сега е доставен само фрезован асфалт, потвърди и той и са запълнени дупките по улицата. По думите на градоначалникът сместа може да издържи до пролетта на следващата година. Тогава ще слегне и ще може да служи като основа за цялостно асфалтиране.

Градоначалникът не поясни колко ще струва на общинския бюджет ремонта на улицата.

"Има данни за нея, то не са актуализирани. Ще го изчислим към ноември – декември със строителя", обеща инж. Добрев.

На обещания сме се наслушали, дано все пак и този кмет, и тази общинска администрация да не ни излъжат, надяват се живущите на ул. "Юрий Гагарин" №35.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар