Вход | Регистрация

4 формации се борят за Гран при на „Евро фолк 2015“

На сцената на Старопланинския събор "Балкан фолк" се изявиха участници от 4 до 96-годишна възраст

4 формации се борят за Гран при на „Евро фолк 2015“ хор "Кохортис" - с. Кортен
Балкан фолк

Четири номинации за голямата награда Grand prix златен "Орфей" даде журито през първите три дни на VI Български национален шампионат "Евро фолк 2015". Той се провежа паралелно с XIX Старопланински събор "Балкан фолк" в Летния театър на Велико Търново от 7 до 17 май.

Престижната награда и премията от 1000 лв. до момента си оспорват Фолклорно трио "Авлига" от Дупница, Танцов състав "Хисарски ритми" – Хисаря, Хор за многогласно пеене "Кохортис" - с. Кортен, общ. Нова Загора, и Ансамбъл за народни танци "Българани" – София.

След приключване на конкурсната програма на 16 май комисията от специалисти, които оценяват участниците, ще изгледат повторно записите с изявите на всички номинирани за Голямата награда, след което ще кажат "тежката" си дума.

Честта да журират и тази година е поверена в ръцете на маестро Георги Янков – музикален специалист; Валентин Халваджиев – хореограф; Иван Данчев – диригент и композитор; Миглена Хаджипенчева – музикален специалист и Мариана Нуцова – режисьр.

Най-възрастният участник на фестивала е 96-годишният дядо Стойко Делипеев от с. Руховци, общ. Елена. Най-малката участничка бе едва на 4 г. Тя се казва Галеа Баръмова и е възпитаничка на Школа по изящни изкуства "Ареа" – Нова Загора.

Фолклорната програма на двете събития продължава на 14, 15 и 16 май. Отново зрителите в Летен театър – Велико Търново могат да се насладят на живия български дух, съхранен в песните, танците и обичаите ни. А какви емоции и заряд носят народните традиции на други народи, ще разберете, ако гледате и изявите на гостите от чужбина. Сред тях са изпълнители от Ирландия и Румъния.

Джулио Дагостино е автор на музика, продуцент и изпълнител на китара и мандолина. Пристига от Дъблин, Ирландия. Изпълнява италиански и ирландски фолклор. Носител е на награди от цяла Европа, познат е с атрактивните си изпълнения на живо. Джулио е имал участия в Европа, САЩ и Япония. Работил е по проекти, в които са участвали Пако де Лусия, Майк Манджини, Стив Вей и други големи имена в световната музика.

Фолклорна група "Синове на Добруджа" е създаден през 2002 г. по инициатива на проф. Елена Йонеску-Кожакару от Румъния. Групата се състои от млади солисти, завършили клас по народно пеене, любители и ценители на добруджанския фолклор. Изпълнения на състава са звучали по радио "Нептун" – Констанца и радио "Антена" – Букурещ. Изявите на състава са високо оценени от журиращите комисии на фестивали във Франция, Турция и България.

1503543

1503538

1503536

 

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар