Вход | Регистрация

5 важни исторически събития ще пресъздаде клуб „Традиция“

Участниците в него са получили покана от Москва за възстановка на Първата световна война

5 важни исторически събития ще пресъздаде клуб „Традиция“
Снимка: Север.бг

Членовете на великотърновския клуб "Традиция” ще пресъздадат сцената на влизането на Княз Дондуков-Корсаков в Учредителното събрание – Велико Търново. Инициативата е по повод честването на 135 години от знаковото събитие, информира председателят на клуба Върбан Минев, цитиран Агенция "Фокус” –

Възстановката на събитията от 1879 година ще се състои на 10 февруари. Членовете на "Традиция” ще пресъздадат пристигането на княза с файтон, отдаването на почести от земската войска и влизането му в Народното събрание. 

На 3-ти март част от членовете на клуба ще се включат в традиционните тържества по повод Освобождението на България на връх Шипка, а другата част ще е възстановка, пресъздаваща ежедневието на опълченеца в опълченския лагер. Тя ще се състои на паметник "Майка България” във Велико Търново. Там жителите и гостите на града ще имат възможност да видят как се вари войнишка чорба, а който пожелае ще може и да опита от нея. 

На 10-ти март по традиция клубът ще направи възстановката на опита за залавянето на Филип Тотю от турска потеря. Събитието ще се състои в родната къща на "хвърковатия войвода” в махала Гърците до село Вонеща вода. Върбан Минев отбеляза, че това събитие се организира от клуба вече 8 години в чест на рождението на Филип Тотю. 

През април месец членовете на клуба са поканени да вземат участие в общо четири възстановки, свързани с Априлското въстание – в Панагюрище, Копривщица, с. Баня – Карловско. На 15 май пък те ще включат във възстановката на събитията от 1876 година в Априлци. На 17 и 18 май те ще вземат участие в презъдаването на Дряновската епопея, а в края на месеца ще отпътуват за Трансилвания, където също ще се включат в историческа битка. 

<<Sever.bg във Facebook>>



Източник: Агенция "Фокус"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар