Вход | Регистрация

50% по-малко жертви на пътя до 2020 г.

50% по-малко жертви на пътя до 2020 г.
Областна администрация - Велико Търново

Страната ни е на седмо място в света по брой на загиналите при ПТП през 2012 година. Това информира днес по време на кръгла маса в Областната управа секретарят на Държавно-обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата Алекси Кесяков.

На първо място е Литва, следвана от Румъния, Сърбия, Полша, Гърция и Латвия. Основна причина за ПТП е загубата на управление на моторното превозно средство. Всеки 4-ти, загинал при ПТП, е жертва от произшествие в завой, каза Алекси Кесяков.

Националната стратегия за подобряване на безопасността на движението по пътищата на Република България, която беше обсъдена днес, за периода 2011-2020 година има за цел броят на убитите в ПТП да бъда намален с 50 % към 2020 година, а с 20% да бъде намален броят на ранените.

1.3 милиона души загиват по пътищата на света всяка година, а над 50 милиона души получават наранявания, много от които остават инвалиди. Икономическите загуби в резултат на ПТП през 2012г. в ЕС надвишават 250 млрд.евро, стана ясно още на дискусията.

Областна администрация Велико Търново беше домакин на кръгла маса на тема "Безопасността на движение по пътищата: Споделена отговорност между бизнеса и институциите”. Дискусията се организира по инициатива на Intertek с цел да се представят новите стандарти и изискванията  на ISO  39001:2012, "Системи за управление на  безопасността на  пътното движение”.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар