Вход | Регистрация

Община Габрово е първенец по успешно изпълнени проекти за последните 7 години

35 млн.лв.са инвестициите по ОП"Регионално развитие" 2007-2013

Община Габрово има най-много успешно изпълнени проекти за последните 7 години с направени инвестиции за над 35 млн.лв.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на финална конференция по повод приключването на "Интегриран проект за изграждане на привлекателна, достъпна и зелена градска среда на Габрово".

Тя определи местната управа като най-активният бенефициент, осъществил проекти по всяка една приоритетна ос от цялата Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013.

На територията на обновения парк "Маркотея" на 21 декември се състоя символичното откриване на обектите от интегрирания проект. На него присъстваха кметът на община Габрово Таня Христова, народните представители Добромир Проданов и Цветомир Михов, областният управител Николай Сираков, председателят на Общински съвет - Габрово Лена Георгиева, председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров и др.

1617014

Само за 2 години и половина в града са реализирани 10 обекта с обществено значение. Те са финансирани с 9 239 947,71 лв. по ОПРР 2007-2013. Изпълнените строително-ремонтни работи по всеки един от обектите бяха детайлно представени от координатора на проекта Милка Кехайова.

Улица "Софроний Врачански" в централната градска част е изцяло реконструирана. Рехабилитирани са улиците "Цанко Дюстабанов", "Стара планина", "Първи май", "Константин Иречек", "Петко Каравелов" и "Янтра". Квартал VI участък придоби нова визия и възвърна възрожденския си облик. Въведено е кръгово движение на кръстовището при Консултативна поликлиника. Зелената площ по ул. "Брянска" е благоустроена. С нов облик са междублоковите пространства в района на Колелото /кв. 91, кв. 92, ул. "Георги Кирков"/.

Извършена е цялостна реконструкция на крайречната улица "Дунав". В северната й част е изградена спортна площадка с фитнес уреди и баскетболно игрище. Осъвременен е емблематичният парк "Маркотея". Съществуващото спортно игрище над парка е рехабилитирано. Обособени са игрални полета за баскетбол, тенис, волейбол и футбол на малки врати.

Кметът Таня Христова призова гражданите да пазят новите си придобивки и че все още по част от обектите, които са започнали по-късно, продължават довършителните работи, които ще бъдат завършени в срок. Тя увери, че ще продължат усилията за повишаване качеството на живот и чрез възможностите по новата регионална програма.

Министър Лиляна Павлова съобщи, че през новия програмен период Габрово ще може да инвестира в обновяване на градския транспорт по линия на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. "Община Габрово е определена за междинно звено по ОПРР и сама ще избира и одобрява своите проекти. Пo приоритетна ос 1 "Устойчиво и интегрирано градско развитие" са гарантирани близо 26 млн. лева. Всеки момент Инвестиционната програма на Общината ще бъде одобрена и още от следващата година дейностите ще започнат да се реализират", допълни министърът.

1617012

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар