Вход | Регистрация

Оръжеен музей на открито + ПРОГРАМА за 3-ти март в Плевен

Членовете на НД"Традиция" в града показват огнестрелни и хладни оръжия от Освободителната война

Оръжеен музей на открито + ПРОГРАМА за 3-ти март в Плевен

Огнестрелни и хладни оръжия от Руско-турската война 1877-1878 г.ще бъдат показани в Плевен по повод националния празник 3 март. Оръжията ще бъдат подредени в музей на открито, организиран от представители на местния клон на Национално дружество "Традиция”.

Експозицията ще бъде изложена от 10,30 ч. на 3 март между Народно читалище "Съгласие” и Военен клуб – Плевен. Освен това плевенските патриоти от дружеството ще се включат в честванията за Освобождението на България.

В музея на открито под наслов "Да докоснем историята” могат да бъдат видени реплика на планинско оръдие, къси и дълги огнестрелни оръжия, с които са се водили битките за освобождението.

Сред тях са френската пушка система "Гра" от 1874 година, както и пушката "Шаспо", която е използвана при боевете в Плевен и Шейново, най-разпространените сред българското опълчение пушки Крънка, Бердана, както и Мартина, Снайдер, Пибоди, казашки шашки, руски тесак, турски тесак, ятагани и др.

Регионалният исторически музей ще работи с нормално работно време през почивните дни покрай празничния 3-ти март. Навръх самия национален празник входът за експозициите ще бъде безплатен.

Програмата в Плевен, предвидена за честването на 138 години от освобождението на България от турска власт, започва още в 8,50 ч. със старта на лекоатлетическа щафета, наречена "Обиколка на Военноисторическите музеи". Тя ще започне и завърши на пл."Възраждане".

Тържественият ритуал ще бъде от 11 ч.на пл."Възраждане", след което в ДКТ"Иван Радоев" ще се проведе празничен концерт.

Участие в него ще вземат Северняшкият ансамбъл "Иван Вълев", ФА"Мизия", ДЮФА"Нашенчета". Началото е 12 ч.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар