Вход | Регистрация

Патриарх Максим на 98 години

Патриарх Максим на 98 години
www.bulfoto.com

98 години празнува днес Българският патриарх Максим днес, 29 октомври. Марин Найденов Минков е роден през 1914 г. в троянското китно село Орешак.

Съвсем млад той става послушник в Троянския манастир, дипломира се в Софийската духовна семинария и Богословския факултет на Софийския университет. Замонашнва се на 13 декември 1941 г., когато и приема името Максим в чест на св. преп. Максим Изповедник - светец на светата Църква от VII век, прославен със силна вяра и православна изповед.. Той приема монашески подстриг в параклиса на Богословския факултет от приснопаметния Ловчанския митрополит Филарет.

От 1947 до 1950 г. архимандрит Максим е протосингел на Доростоло-Червенската митрополия, а от 1950 до 1955 г. е предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия. След като се завръща от Русия, е назначен за главен секретар на Светия синод. Тази длъжност той изпълнява до 1960 г., когато е ръкоположен за Ловчански митрополит.

През 1971 г. най-напред става наместник-председател на Светия синод след смъртта на патриарх Кирил, а на 4 юли същата година е избран за патриарх и Софийски митрополит, като официалната му титла е "Негово Светейшество Максим, Патриарх Български и митрополит Софийски".

Сред отличията на Патриарх Максим през годините са Орден "Народна Република България" I ст., Орден "13 века България", Орден "Стара планина", I степен.

Въпреки разкола в Българската православна църква през 90-те години, когато неговата легитимност като глава на църквата е оспорвана от някои духовници, Максим не губи позиции сред клира и истинността на правото му да заема високия духовен пост е потвърдена на Всеправославен събор, на който присъстват предстоятелите на всички поместни православни църкви, през 1998 г.

От няколко седмици патриархът е в болница. Състоянието му е стабилно, но няма да се включи в тържествата по повод своя рожден ден. Днес представители на почти всички Поместни православни църкви и събратята му от Светия Синод на Българската православна църква ще отслужат Съборна Света Литургия и молебен за здраве в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски”.

Празникът на патриарха съвпада и с празника на катедралата, за която в днешния ден се навършват 130 години от нейното построяване.

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар