Вход | Регистрация

Козунаци без яйца и вносно агнешко ядем на Великден

Козунаци без яйца и вносно агнешко ядем на Великден
личен архив

Вносно агнешко месо, предимно от Нова Зеландия и Австралия, ще присъства масово на трапезите ни по Великден, а в козунаците няма да има яйца. За това информират от БАБХ.

Цената за килограм крехко агнешко от чужбина ще ни струва 12-13 лв. Българското също не е изчезнало от пазара, но там, където се намери, ще е над тази цена, уточняват от агенцията.

За това, дали месото е прясно или замразено, може да се разбере при натискане с пръст – ако той потъне, а вдлъбнатината не се върне обратно, значи е било замразено.

Относно козунаците, от БАБХ заявяват, че няма как те да се приготвят по съвременни технологии за производството и да бъдат с истински яйца – използва се яйчен прах (термообработен сух яйчен меланж), което е по-добро и безопасно за здравето, защото изключва риска от салмонела. Използват се три вида мая – българска, френска и турска, като най-добрата е българската, според специалистите.

Освен "традиционните", на пазара ще има и "бутикови" козунаци – с повече масло, стафиди, захаросани бадеми и плодове. Цената за килограм козунак няма да е по-различна от миналогодишната – между 4,00 и 5,50 лв. - ако е истински, а не боядисан сладкиш. За по "луксозните" козунаци ще плащаме между 8,00 - 9,00 лв. Предвижда се на пазара да се предлагат разфасовки между 0,400 – 0,600 кг.

Много от хората, спазват традицията да боядисват яйцата на Велики четвъртък. Голяма част обаче от работещите предпочитат да направят този ритуал на Дългата събота.

За информация на тези, които още не са си купили яйцата, във Велико Търново цената им на дребно върви между 16 и 20 ст., като това е една от най-ниските в страната и е доста приемлива. Неслучайно 60-годишната Ваня Петкова, която чака внуците за Великден, ще купи поне 50 броя.

"Доста добра цена. Затова ще купя повече. Събираме се за празника винаги с децата. Трябва да се подготвя подобаващо и да има достатъчно от всичко. Пък и внуците са най-щастливи от шарените яйца. Ще има и за гостуването им, и да им пратя", казва Петкова.

Относно боите за оцветяване на яйца от БАБХ информират, че няма опасни такива. Преди време е имало нарушение с един оцветител в коплект за яйца, но той е иззет навреме от търговската мрежа и не е на пазара, успокоиха инспекторите.

Те уточняват още, че проблемите идват от нерегламентирани продажби и съветват клиентите, за да е празникът им здрав и весел, да се доверят на съветите на специалистите, а именно – да пазаруват от регламентирани търговски обекти и месото, и козунаците, и яйцата. Освен всичко друго!

Инспекторите от Агенцията по безопасност на храните ще продължат с проверките си и по време на празниците.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар