Вход | Регистрация

Паспорт за оръжие в ЕС

Ловен портал се допитва до ловците за единен ловен документ

Паспорт за оръжие в ЕС
bglov.com
Повече за:

Европейски паспорт за огнестрелни оръжия започва да издава Вътрешното министерство, съобщава bglov. С такъв документ трябва да се снабдят всички, които смятат да напуснат страната ни заедно с оръжието и желаещи да ловуват в някоя от европейските страни.

Спортисти, участващи на международни състезания, също ще имат необходимост от паспорта. Срещу такса от 110 лева той ще бъде издаван единствено в Главна дирекция "Национална полиция”, която се намира на бул. "Александър Малинов” в столицата. Валидността на документа ще е съобразена с тази на разрешителното за оръжие.

Паспортът е изготвен изцяло по европейски стандарт и е защитен от фалшификация със защитни холограми. На всяка граница в него ще се поставя печат и по този начин ще се следи движението на оръжието.

1099940

При сключване на споразумение със страни извън Европейския съюз, документ ще е валиден и на тяхна територия. По думите на началника на отдел КОС комисар Божидар Василев, след приемането на Хърватия в ЕС оттам са поискали да им бъде изпратен нашият паспорт, за да го използват като образец.

Междувременно от ловния портал БГ ЛОВ правят допитване до всички ловци в България, относно идеята за изработването на единен ловен документ. Целта на идеята е да се облекчат административните затруднения за ловците, както и да се повиши ефективността и бързината на прилагания контрол от страна на компетентните органи.

Междувременно, по време на представянето на система за автоматизиран център за контрол на общоопасните средства в Главна дирекция "Национална полиция”, стана чсно, че досегашните разрешителни за оръжия ще бъдат заменени с пластики, подобни на лични карти. Те ще се издават и по интернет, обявиха от служба КОС.

Новият документ ще дава право за носене и употреба на пистолети и пушки и ще е много по-труден за подправяне, уверяват от службата. В анекс към него ще са изписани и видовете оръжия, които притежателят на картата може да използва.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар