9 великденски съвета за весели празници
Четете внимателно етикетите и търсете винаги пресни храни

Bored Panda
Наближават празници, а с тях и голямото пазаруване.
Затова един от най-важните елементи в подготовката на предстоящите празници Великден и Гергьовден е осигуряването на необходимите хранителни продукти за празничната трапеза. Към тях трябва да се отнасяме с особено внимание относно етикети, срок на годност, вид на стоката.
Ето няколко съвета, които дават винаги специалистите от Българската агенция по безопасност на храните:
1. Да се пазарува от регламентирани производители и търговци. Закупуването на храни от обекти, нерегистрирани по реда на Закона за храните, е риск за здравето.
2. При продажба на непакетирани храни, на мястото на предлагането им на допълнителен етикет трябва да бъдат обявени наименованието на продукта и името на производителя.
3. Всяка опакована храна, предназначена за краен потребител, трябва да има етикет, съдържащ следните задължителни данни, написани на български език: наименование, под което продуктът се продава; списък на съставките на храната; минимален срок на съхранение; условия за съхранение – за храни изискващи хладилно съхранение; начин за употреба на храната; името или търговското наименование и адресът на производителя или на лицето, което опакова храната, или на продавача; партиден номер - маркировка, позволяваща идентифициране на партидата, към която принадлежи храната.
4. При храни от внос се посочва държавата производител, а когато в друга държава храната е претърпяла преработка, която води до промяна в естеството й, върху етикета като страна на произход се обявява страната, в която е извършена преработката;
5. Охладените храни от животински произход (например месни заготовки, малотрайни колбаси, трайни варено пушени колбаси и др.) препоръчителното съхранение е в хладилник при температура от 0°С до 4°С, в рамките на указания срок. Замразените храни се съхраняват във фризер при температура не по-висока от минус 18°С до деня на тяхната консумация, спазвайки указания на етикета срок на съхранение.
6. При покупка на яйца специално внимание трябва да се обърне на маркировката на яйцата: За консумация се предлагат само яйца клас "А". Всяко яйце трябва да има печат върху черупката. Кодът се състои от 6 цифри и две букви - начина на отглеждане на кокошките, страна на произход (за България-BG) кода на областта на територията на областта , на която се намира центърът на опаковане и трицифрен пореден номер на производителя.
Боите за яйца, които се продават на пазара са комбинация от оцветители, с различни цветове – така наречените Е добавки и Е номера. Всички производители на бои за яйца, както и вносителите по закон, са длъжни да използват само оцветители – разрешени в ЕС. Това означава, че те са безвредни за здравето на хората.
7. Прясното агнешко месо е с червено-розов цвят и мазнина с бял до жълт цвят. Трупното агнешко месо трябва да има здравна маркировка, която е с овална форма и да показва следната информация: името на страната в която е заклано животното, ветеринарно регистрационния номер на предприятието и буквите ЕО. Здравната маркировка трябва да е поставена на външната повърхност на трупа по такъв начин, че ако се разрежат кланичните трупове на половини или четвъртини, всяко парче да има здравна маркировка.
Безопасното за консумация месо е месото, добито в регламентирани кланици, минало предкланичен и следкланичен преглед и има поставена здравна маркировка.
8. Когато козунакът е с наситен жълт цвят и не е посочено в етикета наличието на оцветител, това води до съмнение за подвеждаща информация по отношение на състава му, което е нарушение на закона. В случай че фирмата-производител е използвала оцветител, той трябва задължително да бъде обявен на етикета в състава на козунака с думите: оцветител /Е номер или наименованието му/.
9. При продажба на дребно на пресни плодове и зеленчуци търговците са длъжни да предоставят информация относно име, страна на произход и производител/ опаковчик на продукта, както и клас, сорт и търговски вид, когато това се изисква от специфичния стандарт за предлагане на пазара, на видно място в четлив вид в близост до всеки продукт.
В случай, че потребителят се усъмни в качеството на храната или установи някаква нередност, трябва да запази касовата бележка и оригиналната опаковка на продукта. С тях той може да подаде сигнал до БАБХ (на телефон 0700 122 99, или на www.babh.government.bg/bg/signal.html)