Вход | Регистрация

А някой чел ли е Конституцията? - обновена

Там пише, че не могат избори през юли

А някой чел ли е Конституцията? - обновена
Снимка: Булфото

Избори в края на юли са невъзможни, коментира политологът Димитър Димитров по повод изказването на лидерът на БСП Сергей Станишев за предсрочни избори след месец.

Причината е, че в Конституцията и в Изборния кодекс са записани процедури и срокове, които не позволяват толкова бърза подготовка за предсрочни избори. Той напомни, че съгласно Конституцията предсрочното прекратяване на пълномощията на Народното събрание може да стане, само когато изтече процедурата с опит на три от политическите групи да съставят мнозинство. Тази процедура може да трае само една седмица, но по принцип първата и втората политическа сила в парламента имат по 7 дни, а третата, която е по избор на президента, няма краен срок за решение, пише OffNews.

Дори и в петък, след вота на недоверие Пламен Орешарски да подаде оставка и да започне предаването на мандатите - това ще се проточи минимум до 20 юни. Съгласно Изборния кодекс за хронограмата на изборите са нужни минимум 60 дни.

Според Димитър Димитров реалистичен е вариантът за предсрочни избори най-рано в края на септември.

"Изумен съм от казаното от Сергей Станишев. Изненадата ми идва от това, че досега смятах, че някой тази държава чете Конституцията, но тя очевидно не се чете." Това коментира и математикът проф. Михаил Константинов за изказването на Сергей Станишев и искането му за избори до края на юли. 

"Нивото им на грамотност е това, което ме изненада, при  българските политици. Вариантът да има избори през юли е напълно невъзможен. Не искам да коментирам опорните точки на хора, които не четат Конституцията", каза още Константинов. 

Според професора добрата дата за избори е 12 октомври. 

Напълно е възможен от конституционна и организационна гледна точка вариантът за избори в края на юли или началото на август, заяви пък Борислав Цеков от Института за модерна политика, цитиран от БГНЕС.

Затова са необходими няколко предпоставки. Първата е политическо съгласие между партиите и институциите, което означава, че до края на седмицата правителството трябва да подаде оставка. Всички партии в НС да откажат съставянето на нов кабинет. Например, сутринта президентът връчва проучвателен мандат на първата политическа сила, следобед тя го връща, на втория ден, същото, на третия ден отново мандатът се връща и след като изтече тази процедура президентът разпуска НС с един указ и заедно със същия указ определя датата за нови избори.

По Конституция датата трябва да е най-късно до 2 месеца, може да е неделята на 27 юли или на 3 август. Междувременно обаче преди НС да се разпусне експресно да се приемат мерки, с поправки в Изборния кодекс, за да стане възможно провеждането на изборите, да се скъсят някои от сроковете.

Ако мандатоносителят е взел своето окончателно решение, време е за отговорни консултации при държавния глава, заяви и лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Ако на този ден мандатоносителят е взел своето окончателно решение, коментарите са излишни. Решава мандатоносителят", каза Местан, цитиран от БТА.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар