Вход | Регистрация

ГЕРБ търси правителство на малцинството - обновена

Освен от Реформаторите, от партията е възможно да търсят подкрепа и от Патриотичния фронт

ГЕРБ търси правителство на малцинството - обновена
Снимка: Север.бг

Правителство на малцинството! Това смятат от ГЕРБ по повод бъдещото управление на страната.

Категорично не обмисляме вариант на правителство без Бойко Борисов, каза Румяна Бъчварова на официалната пресконференция на партията, която е първа политическа сила след изборите на 5 октомври.

"Трябва да търсим подкрепа за нашата дясноцентристка програма. След това ще се опитаме да потърсим подкрепа за основните ни политически тези и на каква цена можем да я получи. Ако не се случи това, отговорността ще се разпределя между останалите политически сили", подчерта Бъчварова.

Освен от Реформаторите, ГЕРБ е възможно да търсят подкрепа и от Патриотичния фронт, тъй като по думите на Бъчварова те са "по-дясно стоящи от националистическите формации". 

Тя уточни, че преговорите ще започнат след окончателното обявяване на резултатите от изборите. И добави, че ГЕРБ ще се опитат да постигнат максимална подкрепа до 120 депутати за правителство на малцинството. Всичко под 110 депутати ще е рисковано, добави тя, цитирана от БГНЕС.

Томислав Дончев пък заяви, че ГЕРБ няма да бяга от отговорността за сформиране на кабинет, но не биха и сформирали кабинет на всяка цена. Той обясни, че аритметиката не е добра дисциплина при сформирането на предстоящия кабинет, визирайки това, че няма да се коалират непременно със следващите по големина на изборен резултат партии.

Какво смятат другите:

Няма да подкрепим правителство с ДПС, заяви лидерът на АБВ Георги Първанов. По въпроса на взаимодействието с БСП лидерът коментира: "На първо време трябва да работим еднопосочно с БСП. Когато става дума за разумни предложения, няма по-естествено АБВ да ги подкрепи, както и обратно". 

Няма да влизаме в никакъв диалог с ДПС – тя е едно от най-уродливите явления на Прехода, заяви категорично съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов на пресконференция днес.  "Нужен е опит да постигнем национален консенсус за решаване на обществените проблеми пред обществото и родината", заяви още Симеонов.

Николай Бареков от "България без цензура" призова политиците да оставят на страна личното его и личните пристрастия. "Готов съм да седна с всеки на една маса, стига това да стане пред медиите. Готов съм да преговарям с Борисов, Сидеров и Местан", посочи лидерът на ББЦ. 

Според изчисленията на Волен Сидеров, лидер на "Атака" в 43-то Народно събрание /НС/ влизат 50 партии. Неговата е трета формация след ГЕРБ и ДПС. Той обясни, че повечето политически формации в парламента са коалиции, като самостоятелни партии са само "Атака" и ДПС. Сидеров посочи, че са готови да участват в разговори, но въпросите за бъдещото на България да се подредят по градация. 

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар