Вход | Регистрация

Горбачов моли Путин и Обама да регулират ситуацията в Украйна

Горбачов моли Путин и Обама да регулират ситуацията в Украйна
ИТАР-ТАСС

Екс-президентът на СССР Михаил Горбачов се обърна с молба към президентите на Русия – Владимир Путин и на САЩ – Барак Обама да съдействат за нормализиране на ситуацията в Украйна, съобщава ИТАР-ТАСС.

"Не бива да се допуска украинци да воюват с украинци. Това е абсурд. Но е видно, че обстановката е взела обрат, при който без помощ и съдействие от страна на авторитетни представители на нашите две страни, това ще доведе до катастрофа.

Владимир Владимирович, господин Обама, аз Ви моля да намерите възможност и да направите решителната крачка, за да помогнете на Украйна да се върне в пътя на мирното развитие. Много се надявам на Вас.", е написал Горбачов в своето писмо до Путин и Обама, копие от което е публикувал и на своя сайт, уточняват още от руската агенция.

Той подчертава, че е напълно съгласен с позицията, че е необходимо "незабавно прекратяване на насилията и масовите кръвопролития".

"Противниковите страни са длъжни да седнат на масата за преговори", се казва още в писмото.

Екс-съветският президент призовава още да не се търсят виновни.

Горбачов обръща внимание на това, че "виновниците за обостреното положение в Украйна трябва да се търсят в Русия, на Запад, в краинските властни структури и в редиците на Украинската опозиция". "Това само усложнява обстановката".

Сега не е време за разследване. Главното е да спре опасната ескалация. Нима не виждат, че ходът на събитията в Киев застрашава не само Украйна и нейните съседи, но и Европа, и целия свят, подчертава още в писмото си Горбачов.

"Аз, както и много в Русия, приемаме много навътре всичко, което се случва в Украйна. Не мога да си представя, че ще се стигне до разкол в нацията и в обществото. И става дума не само за историческата връзка, но и за близките родствени връзки между хората", подчертава бившият съветски лидер.

В този смисъл той отбелязва още, че в неговото семейство "майка ми беше украинка, баща ми – руснак, покойната ми жена Раиса Максимовна – украинка и такива примери има хиляди."

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар