Вход | Регистрация

Забраняват семена?

Забраняват семена?
Снимка: sxc.hu

Колко от вас знаят, че ЕС подготвя законодателство, което ще направи нелегално отглеждането на семена, които не са в списъка на "одобрените" семена? Списък, от който до момента 60% се доминират от големи корпорации като Масанто, Аста Зенека, Байер и други. Това е една от обсъжданите теми в социалната мрежа.

Според информацията, към днешна дата има три списъка. Според информацията, към днешна дата има три списъка. В първия влизат семена за професионално отглеждане на култури, във втория са най-застрашените видове, а в третия – за култивиране от любители. Последните два трябва да бъдат остранени.

Семената в първия списък са главно хибридни, което означава, че от тазгодишния посев не може да използвате семена за следващата година.

907037

В допълнение на това семена, различни от споменатите, ще бъдат забранени както за продан, така и за отглеждане. Разпространяване на семена между хората ще бъде считано за криминална проява.

Това означава, че хората ще бъдат още по-неспособни да повлияят върху това, което ядат, като дори не могат да изберат какво да отглеждат. Това автоматично означава, че видове, които са с историческо значение, ще изчезнат. Дори и сортове, които могат да издържат на нашия климат, ще се загубят, защото пазарът е твърде малък, за да представлява интерес за големите фирми.

Тревожно е, че бедните хора, които се изхранват с това, което отглеждат, ще бъдат повлияни по отношение на техните свобода на действие и дискретност от гледна точка на цените, налагани от по-големите "играчи".

 

 

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар