Вход | Регистрация

Изпълнени са 90% от мерките за заетост на хора с увреждания

Изпълнени са 90% от мерките за заетост на хора с увреждания
Снимка: Thinkstock/Guliver

Заложените прз 2013 хг. 88 мерки в плана за действие по Дългосрочната стратегия за заетост на хората с увреждания са изпълнени 73, като неизпълнението се дължи основно на необезпечен финансов ресурс. Това стана ясно от доклада, приет от правителството.

Отчетът обхваща дейностите, осъществени в периода 2012-2013 г., като обобщава информацията от всички ангажирани в процеса страни – държавна власт, местна власт, неправителствен сектор.

През 2012 г. средногодишният брой регистрирани в бюрата по труда лица с трайни увреждания е 15 100, а през 2013 – 15 670, като техният дял от всички регистрирани безработни е съответно 4,1% и 4,2 на сто.

В доклада се посочва, че в периода 2012-2013 г. са реализирани редица мерки, програми и схеми за квалификация, преквалификация и осигуряване на заетост както по националното законодателство, така и чрез ОП "Развитие на човешките ресурси”. Постигнатите резултати в създаването на равни възможности за хората с увреждания и тяхната интеграция показват ритмично и отговорно изпълнение на заложените в Плана дейности.

Изтъква се, че процесът на създаване на равни възможности за хората с увреждания е непрекъснат и продължителен, а осигуряването на трудова заетост за тях – национален приоритет, който изисква постоянно политическо и обществено внимание и максимална координация на политиките.

В доклада са подчертани и предложените от правителството промени в законодателството (Закона за интеграция на хората с увреждания, Закона за обществените поръчки) и направените през второто полугодие на 2013 г. изменения в подзаконовата нормативна уредба, които ще имат положителен ефект за насърчаване на специализираните предприятия и кооперации на лица с увреждания и разширяване на тяхната трудова заетост.

Оставащите 15 мерки ще бъдат заложени в готвения в момента план за действие по Конвенцията за правата на хората с увреждания.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар