Вход | Регистрация

И. Калфин: "Дуална система - може, през 2015 г."

Тя се оказва най-ефективният модел за качествено професионално образование и намаляване на младежката безработица

И. Калфин: "Дуална система - може, през 2015 г."
Снимка: Север.бг

Дуалната система може да се въведе в България през 2015 година. Причината е, че трябват доста промени в средното образование, съгласие, разбиране и хората да са убедени, че това е добрият път. Това заяви във Велико Търново евродепутатът Ивайло Калфин, който инициира дискусия за коренна промяна в професионалното образование у нас. В нея участват регионалните структури на работодателските организации, фирми, синдикалисти, неправителствени организации. Целта на срещата е хората, от които зависи функционирането на модела, да бъдат запознати в подробности с него и да изкажат предварително мненията си.

"Дуалната система е добър опит, който не може механично да се пренесе, но може да се адаптира към българското средно образование и да даде по-бързи резултати", обясни Калфин.

Системата се оказва най-ефективният модел за качествено професионално образование и намаляване на младежката безработица. Голяма част от обучението на младежите в професионални гимназии ще преминава в практика, в реална среда, а трудът им ще се заплаща за труда.

Евродепутатът и неговият екип от две години проучват европейския опит. Според техните изследвания, дуалната система е най-добре развита в Германия, Австрия и Швейцария.  Благодарение на нея младежката безработица в Германия е 7,7 %, а в България е над 28%. Дуалната система се въвежда сега в Дания, Испания, Италия, Швеция.

Така, когато учениците завършат училище на 18-19 години те ще имат диплом за средно образование и професионална квалификация, с практика в реална среда, а не стаж.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар