Вход | Регистрация

Кооперативен шеф ще прави земеделска партия

Димитър Димитров ще я учредява на 22 септември

Кооперативен шеф ще прави земеделска партия
Снимка: Север.бг

Председателят на земеделската кооперацията "Земя 93" в свищовското село Александрово ще прави партия.

Димитър Димитров е избрал датата 22 септември - Денят на Независимостта. Учредителното събрание ще бъде в читалище "Еленка и Кирил Аврамови" в Свищов. Тогава ще бъде приет Устав, Програма, излъчен Управителен съвет и ще се избере председател.

Идеята за партията Димитров има от преди три години, но поради редица причини не я реализирал. Сега момента е назрял, казва той. А партията на земеделските производители няма да има нищо общо с други земеделски фракции. Тя ще се представя от дребния и среден фермер и кооперациите. Ще е отворена за представители от целия аграрен бранш - производители и преработватели, както и бивши членове на партии, въобще хора, които създават работни места и са коректни данъкоплатци.

"23 години всеки обещаваше приоритет да му е земеделието, докато влезе в парламента. Няма кой да защити Закона за собствениците  на земеделска земя, арендуването, кооперациите. Всичко е разделяй и владей. Виждате и, че връзката село и град е скъсана, затварят се училища, децата ни избягаха в чужбина. Арендаторите и кооперациите по места са тези, които създават работни места и образуват Брутния вътрешен продукт. Нашата цел ще е да имаме представители в парламента, в Министерството на земеделието. Защото помагаме земеделските производители на определена политическа партия и после тя ни забравя. Затова реших, че е крайно време да си направим своя партия", обяснява идеята си кооперативния шеф от с. Александрово. 

И добавя, че това ще е единствената истинска, не изкуствено направена партия.

"Защото производителите ни има. Нямаме земеделски синдикат. Затова трябва да има ново начало. Преди държавата се е грижила за земеделието, имало е защита. Ние ще се борим да няма посредници между производители и купувачи, срещу едрите земевладелци, да има таван за арендуваната земеделска, против против бюрокрацията. Нямаме все още акциз за горивата, нямаме вече и национални плащания", смята Димитров.

И добавя, че няма амбиция непременно да става депутат или министър, а подобно на Александър Стамболийски да се опита да направи така, че земеделските производители да бъдат отново почитани и уважавани.

Димитър Димитров е бивш областен председател на БЗНС "Никола Петков" за Великотърновски регион в периода 1989 г. до 2001 г. Четвърто поколение земеделец е. Кооперацията, която управлява успешно 10 години обработва 3 200 дка земя. Разполага и с мини ферма, в която се отглеждат телета и прасета. Дава 50 лева за дка рента. Тази година реколтата на стопанството е много добра, но са ниски изкупните цени.

 

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар