Вход | Регистрация

Кримските татари осъдиха руското нашествие в Украйна

От сдружение ""АСАБАЙ" никога няма да се откажат от своята историческа Родина-Крим

Кримските татари осъдиха руското нашествие в Украйна
Уикипедия

Сдружение "АСАБАЙ" изпрати декларация до медиите, в която осъжда руското нашествие в Крим.

Сдружение "АСАБАЙ" е културно - просветно дружество на Кримските татари живеещи в България. То е регистрирано от Русенския Окръжен съд от 29 ноември 2002 г. със седалище Ветово, Русенско. Председател е Хошгюн Ахмед Насуф.

Публикуваме писмото без редакция:

"Под дулата на мракобесното руско оръжие е съставен нов парламент, състоящ се изцяло от кримски руски сепаратисти. Окупационните сили затвориха всички връзки на Крим с Украйна и света - по въздух, море и суша. Телевизионните и радиопредавания са поставени под тотален контрол. В нарушение на международното право и действащите украински закони е прието решение за определяне съдбата на Кримската автономия чрез референдум.

Чуждестранната окупацията на Крим е форма на чутовен международен бандитизъм и тероризъм, изваден от арсенала на съветския империализъм, който показно се възражда.

Какво е Крим за нас татарите, живеещи в България?

Това е историческа Родина на нашите прадеди и символ на кримско-татарската държавност - Кримското ханство. То е окупирано от Русия през 1783 г. Тогава се слага начало на дългия път към геноцида над кримските татари. Следва страшният период за кримско-татарския народ. Руската империя, колонизирайки Кримското ханство, води политика, целяща да изтрие от лицето на света етноса на един от най-цивилизованите европейски народи- кримските татари. Десетилетия наред се стреми да заличи татарските социални и културни следи, икономически традиции и дори татарската топонимика на Крим .

Много от нашите прадеди са принудени да напуснат Крим след Кримската война и се установяват и в България, станала за нас , българските кримски татари втора родина.

Но руските жестокости и вандализъм в Крим продължават повече от столетие и половина. Те достигат своя трагичен връх на 18 май 1944 г. В този черен ден по заповед на Сталин съветското ръководство в Крим товари всичките кримски татари от бебета до треперещи старци в ж.п. вагони и ги депортира в концентрационни лагери и спецпоселения в Сибир, в степите и пустинните райони на средноазиатските съветски републики. Огромна част от депортираните умират още по пътя, други намират смъртта си в концлагерите и спецпоселения, повалени от нечовешките условия, глада, болестите и насилието на КГБ.

Световната общност отдавна е признала, че това е единственният случай на тотален етнополитически канибализъм в историята на Европа. По същия начин са депортирани и българите, живеещи в Крим. В татарските и българските кримски домове са заселени руснаци, предварително щателно проверени от КГБ.

След 27 февруари 2014 г. в Крим местните руски шовинисти и руските окупационни сили в нарушение на всички международни норми си поставят за цел да откъснат Крим от Украйна и да лишат на коренния народ на Крим - кримските татарите от правото им на нормален живот, на културна и политическа автономия в своята историческа Родина.

Ние, кримските татари, които живеем в България с гордост носим българско и европейско гражданство и сме дълбоко обезпокоени от опасния развой на събитията в Крим. Затова призоваваме българската общественост, българското и европейските правителства за активна роля в мирното решаване на конфликта в Крим! За нас е очевидно, че той носи в себе си потенциалната възможност да се разшири в регионален, дори в глобален мащаб и ще а има разрушителни последици за мира.

Ние изразяваме нашата солидарност със събратята ни от Крим, с които имаме родови, езикови, религиозни, културни и вековни исторически връзки.

Ние подкрепяме призива на легендарния лидер на кримско-татарския народ и право-защитник Мустафа Джемилев и Меджлиса на кримско- татарския народ в Крим към световната общественост за мирно решение на конфликта. Трябва да се отчита волята и желанието на коренното население на Крим – татарите, да живеят в мир и демокрация с всички народи на Крим и Украйна, да се запази териториалната цялост и европейската визия на Украйна, да се спазват на всички принципи и норми на правовата държава и правата на човека.

Да живее териториалната цялост на независима, демократична, европейска Украйна!

Кримските татари никога няма да се откажат от своята историческа Родина- Крим!".

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар