Вход | Регистрация

Парламентарните избори ще са по-скъпи от предходните

Парламентарните избори ще са по-скъпи от предходните
Снимка: Thinkstock/Guliver

Машинното гласуване ще бъде експериментално и на тези парламентарни избори, и ще се проведе в до 500 избирателни секции. Това заяви говорителят на Централна зборна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова на първия редовен брифинг на комисията, съобщава БГНЕС.

ЦИК няма как да ограничава броя на наблюдателите на целия изборен процес, тъй като законодателят не е предвидил подобно ограничение.

По отношение на гарантирането на отпечатването на изборните книжа и бюлетините, от ЦИК обясниха, че в Изборния кодекс е записано, че отпечатването им става в печатницата на БНБ, както беше и при евроизборите. Контролът по отпечатването на бюлетини се извършва от Министерство на финансите и ЦИК, превозването и предаването на бюлетините става под охрана на МВР.

От ЦИК признаха, че предстоящите парламентарни избори ще са по-скъпи от предходните парламентарни избори през 2013 г. Камелия Нейкова обясни, че по план сметката, която е на МС действително е по-висока от тази за парламентарните избори през 2013 г.

Едната причина, посочи тя е, че тогава Изборният кодекс не е предвиждал медийни пакети за партиите и коалициите, които не получават държавна субсидия, както и за инициативните комитети, които предлагат независими кандидати.

Друга причина е, че е увеличено възнаграждението на членовете на РИК и СИК. Повече била и предвидената сума за провеждане на разяснителна кампания.

В план-сметката за изборния бюджет за медийни пакети са предвидени 900 000 лв., което не означавало, че те ще бъдат усвоени, разяснителната кампания ще струва 450 000 лв., а бюджетът за възнаграждения на членове на РИК е малко над 9 млн. лв., стана ясно още от думите на Нейкова.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар