Вход | Регистрация

Парламентът избра Ивилина Алексиева за председател на ЦИК

ГЕРБ няма представител в ръководството

Парламентът избра Ивилина Алексиева за председател на ЦИК
Снимка: БТА

След няколко часови дебати парламентът избра ръководство на новата Централна избирателна комисия, съобщава БГНЕС.

За председател на ЦИК с 110 гласа "за" депутатите избраха Ивилина Алексиева. Тя бе предложена от ПГ на Коалиция за България. За заместник-председател на ЦИК беше избрана Мария Мусурлиева, предложена от "Атака". Секретар на ЦИК ще е Севинч Солакова, предложена от ДПС.

Народните представители не избраха кандидатът на ГЕРБ за председател на изцяло новата ЦИК Маргарита Златарева. Депутатът и зам.-председател на ПГ Цецка Цачева призна, че щом Златарева не е избрана за председател на комисията, то опозицията я предлага веднага за зам.-председател на ЦИК, но и това не бе прието. Така ЦИК ще има само един зам.-председател.

Като цяло изборът премина с караници, а след гласуването, депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарна зала.

Преди самото гласуване беше поискана почивка, когато дойде изненадващия указ на президента, който сам си разпредели членовете на Централната избирателна комисия. Указът на президента съвпадна с предложението на ГЕРБ за разпределение на съотнош ението на членовете на ЦИК и предизвика недоволство от БСП и ДПС. Според държавния глава, не може да се подменя вотът. Така с указа, в изпълнение на чл. 98, т. 7 от Конституцията на Република България и чл. 46, ал. 4 от Изборния кодекс, разпределението в ЦИК е следното: "Атака" и ДПС имат по едно място, БСП - пет, а ГЕРБ - шест. По едно място имат Синята коалиция и НДСВ.

Веднага след това председателят на ДПС Лютви Местан се качи на трибуната и заяви, че указът на президента е в абсолютно грубо нарушение на Изборния кодекс. Президентът на републиката взе от ДПС, за да даде тази бройка на ГЕРБ, заяви Местан.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: БГНЕС
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар