Вход | Регистрация

Процесът на децентрализация ще се задълбочава - обновена

Това обяви във Търново лидерът на БСП Сергей Станишев

Процесът на децентрализация ще се задълбочава - обновена
Снимка: Север.бг

Процесът на децентрализация през тази година ще се задълбочи и ще подготвим такива предложения, било то и законодателни в Бюджет 2015 година. Това обяви във Велико Търново лидерът на БСП Сергей Станишев по време на среща с кметове от различни региони на страната, подкрепени и издагнати от партията.

"Идеята е да се намерят по-трайни решения по отношение на функции и собствени приходи на общините. Сред тях такса смет, възможно преотстъпване на част от националните данъци към общините. Предстои сериозна работа, която изисква много сметки. С цел и хората да почувстват през 2015 г., че местната власт придобива нови тежест, функции и възможности да решава проблеми", заяви Станишев.

Той посочи, че се прави вътрешна работа група от представители на БСП в местната власт, за да се включи в  диалога с идеи, които очертават левия профил на партията и социалната й ангажираност и политика.

Дебатирани са били и европрограмите.

"Правителството спаси близо половин милиард лева, които по анализ на служебното правителство имаше опасност България да загуби, заради слабости и грешки от предишен период. Почти приключихме годината без загуби по увоени средства. И със същия темп продължаваме. С активен диалог с ЕК по подготовка на окончателното споразумение.

За да може финансовата рамка за следващите седем години за нашата страна да се използва максимално ефективно и да се гарантира растеж, работни места, конкурентоспособност на икономиката и кохезия, в това число и регионално. За преодоляването на тази диспропорция по места, с въведената черз Бюджета на републиката публичната инвестиционна програма, въведена от правителството за първи път. Така че, хората в различните региони да почувстват различно отношение към тях и да се решават проблеми натрупвани с години", заключи лидерът на БСП.

До този момент са подадени заявки за няколко милиарда лева. Намеренията на БСП са тази програма да продължи и през следващите години. 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар