Вход | Регистрация

Първи работен ден, вече има и сърдити - ОБНОВЕНА

Първи работен ден, вече има и сърдити - ОБНОВЕНА
Снимка: Булфото

Първи работен ден на новите депутати в Народното събрание. Днес те провеждат своето първо заседание.

Доста пъстър и шарен парламент. Народните ни избраници са от 8 политически формации, включително 2 националистически.

Заседанието откри най-възрастният депутат Стефан Данаилов. В началото на словото си той изрази надежда този път да е по-добър орисник за бъдещето на този парламент. След това какъвто е редът, депутатите положиха клетва.

Най-голямата парламентарна група в 43-то НС има партията на Бойко Борисов - 84 народни представители. "БСП - лява България" ще има 39 депутати, а третата по големина група е тази на ДПС с 38 народни представители. Реформаторският блок ще бъде съставен от 23-ма депутати, Патриотичният фронт от 19, а "България без цензура" от 15. С по 11 депутати са "Атака" и АБВ, припомня БГНЕС.

На откриването на новото Народно събрание присъства президентът Росен Плевнелиев, служебният премиер Георги Близнашки и патриарх Неофит.

"България няма нужда от месии, които еднолично решават кое е правилно и кое не, няма магическа формула, която без общо усилие да ни изведе по пътя на просперитета. За да възстановим доверието в институциите, партиите и парламентаризма е необходимо публично и отговорно да изпълним
това, което сме обещали. Това заяви президентът в обръщението си", цитиран от БТА.

След него думата взе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той заяви, че може да се състави правителство само с първия мандат. "Имаме три варианта. Готов съм да поема отговорност и да изпълня и трите варианта. Ще поканя всички лидери на партии, за да вземем общо решение, кой вариант ще изберем", каза Борисов. Той ги посочи: първият вариант е краткосрочен, избори две в едно с общинските през 2015 г.; вторият вариант избори две в едно, президентски и парламентарни през 2016 г.; третият вариант дългосрочен вариант, при който няма да се кандидатирам за президент през 2016 г. "Казвам го от трибуната, за да не се спекулира повече с това", добави Борисов, цитиран от БГНЕС.

По време на днешното заседание бе избран и председател на НС. Това е новият стар - Цецка Цачева. От гласувалите 232-ма народни представители, "за" бяха 219, "против" - 12, а един от депутатите се въздържа.

Кандидатурата на Цачева бе предложена от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Други кандидатури за председател на НС от другите парламентарни групи не бяха излъчени.

Преди началото на заседанието от "Атака" поискаха да се пусне само химна на България и да не се пуска химна на Европейския съюз.

Волен Сидеров и депутатите му влязоха последни в парламента. Те не са доволни от стаята, която им е отредена. Те бяха преместени там от администрацията на парламента час преди да влязат атакитсите, посочва пък "Офнюз".

<<Sever.bg във Facebook>>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар