Вход | Регистрация

Руски самолети летели над Украйна!?

С призиви за намаляване на напрежението и за диалог между Русия и Украйна в Брюксел започна извънредно заседание на Съвета на външните министри

Руски самолети летели над Украйна!?
Снимка: Guliver/Getty Images

Въздушното пространство на Украйна било нарушено два пъти, твърди Ройтерс, цитирани от БНР.

Това са били руски военни самолети, които са прелетели  два пъти над Черно море тази нощ.

Същевременно руски военни продължават масово да дебаркират в Крим, с което нарушават международни споразумения, заявиха украинските граничари.

През последното денонощие в Крим се приземиха 10 руски бойни хеликоптера и 8 транспортни самолета, без Украйна да бъде предупредена. 

С призиви за намаляване на напрежението и за диалог между Русия и Украйна в Брюксел започна извънредно заседание на Съвета на външните министри от Европейския съюз. При пристигането си някои от тях не изключиха дискусии за санкции срещу Русия.

Лидерите на държавите от Г-7, както и председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет разпространиха обща декларация, в която осъждат Руската федерация за нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Те отбелязват, че действията на Русия са в противоречие с нейните задължения по Хартата на ООН. 

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова да бъде гарантирана независимостта на Украйна и поиска от Русия да се въздържа от предприемане на действия, които биха могли да доведат до ескалация на кризата.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар