Вход | Регистрация

Р. Плевнелиев се отчете

Според него електронното правителството е най-смисленият инструмент, за да се върне доверието на гражданите към институциите

Р. Плевнелиев се отчете
Президентство на Република България

Електронното правителството е най-смисленият инструмент, за да възвърнем доверието на гражданите, за ефективни, прозрачни и прогнозируеми институции, обяви днес президентът Росен Плевнелиев, по време на отчета по приключването на втората година от мандата му.

Той припомни, че 60% от българските граждани са се преброили по електронен път, а едно от основните искания на протестиращите граждани е било изграждането на електронно правителство. "Преди 25 години гражданите искаха гласност, а днес искат прозрачност. Решението за това е едно – електронното правителство", категоричен бе президентът.

Росен Плевнелиев заяви, че подходът му спрямо правителството е "изцяло прагматичен.

Той смята, че когато няма друг начин да бъде възстановено доверието на гражданите, "когато политическият реваншизъм и противопоставяне са толкова силни, когато противопоставянето е лично, а не партийно, тогава изборите са някакво решение".

По думите на президента е осигурена приемственост и последователност в българската външна политика.

Плевнелиев открои като пример категоричната българска позиция по отношение на Република Македония и припомни, че подписването на Договор за добросъседство остава условие за получаване на дата за начало на преговорите на страната за членство в ЕС. Консенсус и общи действия са налице по отношение на приоритета за диверсификация на енергийните източници. Президентът и министър-председателят излязоха с единна позиция и за кризата в Сирия, припомни държавният глава.

1167073

Остават обаче различията по отношение на проекта АЕЦ "Белене", за енергийната ефективност като основен приоритет в сектор "Енергетика", както и за въвеждането на електронното управление.

Президентът Росен Плевнелиев апелира за дискусия по добрите идеи в рамките на предстоящата кампания за изборите за български представители в Европейския парламент през май 2014 година. На пресконференцията по повод приключването на втората година от встъпването си в длъжност държавният глава изрази разочарование от липсата на дебат по съществените приоритети пред страната.

Традиционният "месец на политическите консултации" ще се проведе през февруари 2014 година с парламентарно представените политически сили. Президентът ще предложи на парламентарните партии, като част от дневния ред на консултациите, да се проведе дискусия за изработването на Закон за печатните медии, за ефективните инструменти за борба с медийните монополи, включително за свободна дистрибуция и за гарантиране на немонополно присъствие в областта на разпространението на печатни произведения.

Очаква се в "месеца на политическите консултации" да бъдат обсъждани реформите в сектор "Сигурност", в енергетиката, в образованието, здравеопазването, земеделието. На дневен ред, по думите на президента, са още Договорът за партньорство с Европейската комисия 2014-2020 година, изборите за Европейски парламент, политическата криза.  


<< Sever.bg във Facebook >>



Президентство на Република България
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар