Вход | Регистрация

Учредиха партия "Земеделски производители и преработватели"

Учредиха партия "Земеделски производители и преработватели"
Снимка: Север.бг

Партия "Земеделски производители и преработватели" бе учредена в Свищов вчера, 22 септември - Денят на Независимостта на България. За неин председател бе избран нейният идеолог - Димитър Димитров, председател на кооперацията в село Александрово.

Салонът на местното читалище "Еленка и Кирил Аврамови" се оказа тясно да побере всичките, над 500 земеделски производители и преработватели, дошли от цялата страна да се обединят за обща кауза.

Идеята за новия политически субект е тригодишна, казва Димитров.

Новата партия ще се представя от дребния и среден фермер и кооперациите. Ще е отворена за представители от целия аграрен бранш - производители и преработватели, както и бивши членове на партии, въобще хора, които създават работни места и са коректни данъкоплатци. Основание за учредяването на новата партия е фактът, че земеделските производители са от малкото в страната, които във времето на икономическа криза произвеждат продукция и създават работни места. Формацията ще възприема идеите на земеделския идеолог Александър Стамболийски, но категорично няма да е поредният БЗНС в страната, посочват учредителите.

Националният комитет на новата партия включва 14 души, а Контролният изпълнителен комитет - 5 души, млади хора, с висше образование. 

Сред първите идеи са настояване правителството да отпусне от европейските субсидии помощи за пчеларите заради т.нар. синдром "празен кошер". Ще се внесе и законопроект за промяна на Закона за земята, на арендуваната земя. Ще се търсят начини за подпомагане и животновъдството, зеленчукопроизовдството. Приоритет ще е и поливното земеделие, което където може ще се възстанови. Ще се иска и възстановяване на акциза на горивата, националните доплащания и прочие.

До 10 дни Димитров се надява новоучредената партия да е официално регистрирана в съда.

"Тук е целият земеделски бранш. Това е партията на 21 век. Ново начало в българското земеделие. Искаме да има възход и по-добър живот на българското село и народ. Затова ще се борим да имаме своя парламентарна група в следващия парламент", заключава председателят на партия "Земеделски производители и преработватели" Димитър Димитров.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар