Вход | Регистрация

Ще сменят метода на изчисления на мандатите!?

Предлага се и да се върне системата "Д'Онт"

Ще сменят метода на изчисления на мандатите!?
Facebook

Може ли и кога да се смени системата за изчисление на мандатите у нас? И несправедливостите при сегашния метод на Хеър-Ниймайер да бъдат отстранени. 

Тези въпроси възникнаха след като стана ясно, че експерти от служебния кабинет изготвят проектопромени в Изборния кодекс за въвеждане на смесена избирателна система, при която половината от депутатите да се избират мажоритарно, а останалите - пропорционално. Предлага се и да се върне системата "Д'Онт" за разпределяне на мандатите, обяви служебният премиер проф. Георги Близнашки пред телевизия "България он ер".

Той заяви, че тези избори са показали най-лошите страни на пропорционалната избирателна система.

Смята се, че системата "Д'Онт", облагодетелства големите партии. Хеър-Ниймайер пък е по-справедлива към по-малките партии, но понякога резултатите се "изкривяват" заради различната големина на избирателните райони и един мандат имат различен брой гласове в различните райони.

Припомняме, че граждани по места възнегодуваха заради избора на Александър Методиев - Бат' Сали от ДПС за депутат от район Кюстендил само с 840 гласа. В Габрово също са недоволни за рапределението на мандата към партията на Лютви Местан.

Проектът готвен от експертите ще бъде предложен на новото Народно събрание веднага след формирането му.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар