Вход | Регистрация

Янукович обяви намерение за предсрочни избори

Путин призова Запада решително да осъди екстремистите в Киев и да се откаже от обвиненията по адрес на украинските власти

Янукович обяви намерение за предсрочни избори
ИТАР-ТАСС

Предсрочни президентски избори ще бъдат проведени в Украйна. За инициирането им обяви в изявление президентът Виктор Янукович, цитиран от украинската информационна агенция УНИАН.

"В тези трагични дни, когато Украйна понесе такива тежки загуби, когато загинаха хора от двете страни на барикадите, считам за свой дълг пред светлата памет на загиналите да заявя – няма нищо по-важно от човешкия живот. И няма такива стъпки, които да не сме длъжни да направим всичко, за да възстановим мира в Украйна", става ясно от изявлението на Янукович.

С цел да се избегнат още жертви, Янукович обяви, че освен предсрочни избори, предстои и връщане в сила на Конституцията от 2004 г., както и сформиране на правителство, което ще се ползва от национално доверие.

Въпросът за връщане към конституцията от 2004-та година, която ограничава правата на президента в полза на парламента ще бъде разгледан днес от Върховната Рада на Украйна, заяви за Украинската телевизия заместник-председателят на Радата Руслан Кошулински, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Днес парламентът ще обсъди и въпроса за създаване на преходно правителство в Украйна. Снощи депутатите приеха да работят в пленарен режим до "решаване на политическата криза".

В международен план американският вицепрезидент Джо Байдън заяви, че Съединените щати са готови да въведат санкции срещу длъжностни лица от правителството на Украйна, които носят отговорност за насилието в страната. Той решително осъди насилието срещу мирни граждани по улиците на Киев, предаде БНР.

По същото време посланикът на САЩ в Киев Джефри Пайът заяви в интервю за Си Ен Ен, че не подкрепя искането на украинската опозиция за оставката на президента Виктор Янукович. Според мнението на посланика, за да се възстановят стабилността и мирът в украинската столица са необходими решителни действия и "мощни сигнали", свидетелстващи за това, че виновните за кръвопролитията ще си понесат отговорността, а в новото технократско правителство да влязат както представители на опозицията, така и на управляващата Партия на регионите.

Руският президент Владимир Путин е изпратил омбудсмана по човешки права Владимир Лукин в качеството на посредник по време на преговорите на властите с опозицията. Това е станало по молба на президента на Украйна Виктор Янукович.

Путин призова Запада решително да осъди екстремистите в Киев и да се откаже от обвиненията по адрес на украинските власти.

Тази своя позиция руският президент е изразил по време на телефонен разговор вчера с германския канцлер Ангела Меркел. Той е заявил, че е много важно в тази ситуация твърдо да бъдат осъдени онези опозиционни сили в Украйна, които са виновни за противоправните екстремистки и терористични действия, а също така западните страни да се откажат от постоянните обвинения срещу държавното ръководство на Украйна.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар