Вход | Регистрация

„Конституция на интернет“ иска Дилма Русеф

Законът ще задължава "Гугъл" и "Фейсбук" да пазят бразилската база данни на сървъри в страната

„Конституция на интернет“ иска Дилма Русеф
Снимка: Guliver/Getty Images

Президентът на Бразилия с български произход Дилма Русеф се е обърнала с молба към парламента да приеме спешно "конституция на интернет". Намерението е с въвеждане на нормативната мярка да се принудят чуждестранни технологични компании да съхраняват онлайн данните на бразилските си потребители на сървъри на територията на Бразилия, информира АП, цитирана от Vesti.bg.

Решението на Русеф идва след редица медийни съобщения за програмата за следене на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, която е прехващала електронните комуникации на бразилски компании и политици, включително Русеф и държавната компания "Петробрас", и е следила интернет трафика в най-голямата страна на Латинска Америка.

По-рано тази седмица Дилма Русеф се е срещнала с вносителя на проектозакона депутата Алесандро Молон и го е помолила да включи в текста изрично изискване към чуждестранните компании като "Гугъл" и "Фейсбук" да съхраняват всички данни на бразилските си потребители на сървъри в Бразилия.

Проектозаконът за интернет е в бразилския парламент от 2011 г. Съгласно законите на Бразилия при молба на президента текстът трябва да се гласува в срок от 45 дни.

Освен това Русеф е обявила публично за създаването на нова, независима от САЩ и Великобритания, интернет мрежа, съобщава epochtimes-bg.com.

1047515

Вероятно Русеф е взела историческото решение заради информация за фактите за шпионаж от страна на американската агенция за национална сигурност.

АНС е пробила комуникационния канал на бразилската държавна петролна компания Petrobras и е прихванала цялата информация, минаваща през нея. Освен това агенцията е шпионирала бразилските потребители, предоставили своите лични данни на американските интернет-гиганти.

Само че основната причина за това всъщност е, че проектът за алтернативна мрежова инфраструктура – кабелът BRICS , минаващ през Владивосток, Шантоу в Китай, Ченай в Индия, Кейптаун в Южна Африка и Форталеза в Бразилия – е в последния си етап. И никакви провокации вече не са в състояние да спрат процеса на полагане новия кабел.

Много експерти смятат за потенциално опасно решението на Бразилия да се откаже от използването на американския интернет, тъй като това може да бъде първата стъпка към фрагментиране на глобалната мрежа, създадена с минимална държавна намеса.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар