Вход | Регистрация

110 гласуваха „за“ нов Изборен кодекс

Депутатите се съгласиха и за сваляне на имунитета предизборно, ако са преследвани от закона

110 гласуваха „за“ нов Изборен кодекс
Снимка: Булфото

Проектът за нов Изборен кодекс, внесен от Коалиция за България, приеха на първо четене депутатите в 42 Народно събрание, съобщи БТА.

В подкрепа на становището за промени в кодекса 110 народни представители дадоха своя положителен глас, 74 бяха "против", а 8 се въздържаха.

По думите на зам.-председателя на парламента и депутат от Коалиция за България Мая Манолова "с днешното гласуване сложихме точка на "Костинброд", на фалшификациите с бюлетини, сложихме точка на кодекса "Фидосова".

Дискусията по двата проекта се състоя вчера. "Протестиращите искаха изцяло нов Изборен кодекс и не биха се съгласили с козметични промени", заяви още тя по време на дебатите.

С вота си днес правителството прие предложените драстични реформи в законопроекта. Част от предложените промени са нисък праг на преференцията от 7% и въвеждане на машинното гласуване, с което да се ограничи фалшифицирането на вота.

Депутатите одобриха и предложението по време на предизборната кампания, в случай на образуване на наказателно преследване срещу тях, да се сваля имунитета им.

Относно печатането на бюлетините, това трябва да става в БНБ, за да има строг контрол от страна на Министерството на финансите, категорични са от КБ.

По-рано депутатите отхвърлиха на първо четене предложените от ГЕРБ промени в действащия Изборен кодекс със 73 гласа "за", 66 гласа "против" и 40 въздържали се.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар