Вход | Регистрация

Почитаме паметта на свети патриарх Евтимий Търновски

Отслужват атакист в храма във ВТУ и поднасят цветя паметник на патриарха

Почитаме паметта на свети патриарх Евтимий Търновски

На 20 януари Българската православна църква отдава почит на свети Евтимий, патриарх Търновски - един от най-великите българи и личности от Средновековието, най-известният патриарх на България и последният предстоятел на църквата на Второто българско царство.

Той e авторитетна фигура в православния свят. Повечето сведения за живота му са от текстове на негови ученици и последователи, които го представят в благоприятна светлина. Основен сред тях е "Похвално слово за Евтимий" на Григорий Цамблак.

Духовният водач на българския народ бил роден в столицата Търново около 1330 г. Бил от знатен болярски род и може би близък родственик на царската династия. Избрал още като юноша духовното монашеско поприще, Евтимий потърсил наставник в лицето на Теодосий Търновски.

1166195

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий" ще почете Деня на свети Евтимий, Патриарх Търновски. В 12,00 ч. в университетския храм, носещ името на светеца, протосингелът на Великотърновската митрополия отец Славчо ще отслужи акатист, а след това ще бъдат поднесени цветя пред паметника на патриарх Евтимий.

Паметникът на свети Евтимий, Патриарх Търновски е открит официално на 8 май 1978 г. по случай 650-годишнината от рождението на светеца. Монументът е дело на скулптора Борис Гондов и архитекта Димитър Кръстев.

Църквата в груб строеж е издигната най- вече със спомоществователството на бизнесмена Стефан Шарлопов, възпитаник на университета, и съдействието на Великотърновската митрополия и ВТУ. Първата копка на храма бе направена на 20 януари 2003 година в присъствието на Патриарх Максим. Тогава бяха положени трите основни камъка, кръста и летописна записка.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар