Вход | Регистрация

Аплодираха Театър ВЕСЕЛ в „Малката Виена“

„Храбрият оловен войник“ донесе нова награда на куклениците от Велико Търново

Аплодираха Театър ВЕСЕЛ в „Малката Виена“
личен архив

"Малката Виена" всъщност е големият румънски град Тимишоара, кандидат за Европейска столица на културата през 2021 година, където преди дни се проведе Mеждународният театрален фестивал "Noi credem în poveşti” ("Ние вярваме в приказки").

1299368

В рамките на деветото издание на форума бе отбелязана и 65-ата годишнина от създаването на Театъра за деца МЕРЛИН – домакин на фестивала. Търновските актьори Веселин Василев и Елка Баланова получиха специална покана да представят румънската версия на култовия си спектакъл "Храбрият оловен войник" в самия празничен ден.

Куклениците от Тимишоара изиграха брилянтното си представление "Красавицата и звярът", а в края на честването се състоя и премиерата на петтомната история на румънския куклен театър с автор д-р Тома Ходжа.

В съпътстващата програма на фестивала Театър ВЕСЕЛ се оказа с доста допълнителни ангажименти и изяви. Търновци представиха пред своите колеги кандидатурата на В.Търново за Европейска столица на културата през 2019 година. Веселин Василев проведе двучасов уъркшоп за студенти от Театралната академия в Тимишоара на тема "Изразните средства на кукленото театрално изкуство".

1299366

Бъдещите актьори, провокирани от темата и предложените ситуации, взеха активно участие в множество етюди и задачи, поставени от водещия.

В последния ден от театралните празници, поради големия интерес към българското участие, Театър ВЕСЕЛ изигра и няколко извънредни представления за деца от началните училища в града. Липсата на езикова бариера (актьорите играят спектакъла на румънски език) бе гаранция за големия успех на "Храбрият оловен войник".

1299369

Само за последните 12 месеца спектакълът е представян на 6 международни фестивала в България, Русия, Молдова и Румъния и е удостоен с награди за режисура, за актьорско майсторство и за най-добър оригинален и модерен спектакъл.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар