Вход | Регистрация

Бродерията "оживя" в символи и емоция в музей "Сокай"

Бродерията "оживя" в символи и емоция в музей "Сокай"
Снимка: Север.бг

Изключително емоционално бе представянето на книгата "Архаични символи в бродерията” на Ирен Ангелова Величкова-Ямами в музей "Сокай” във Велико Търново вчера. Видимо развълнувана и със сълзи на очи, българката призова присъстващите да хванат иглите и да се обърнат към корените си, да ги търсят в шевиците и бродерията. В духа на книгата родолюбивата Ирен бе облечена в българска народна носия.

"Трябва да пазим и ценим, това, което имаме. В Япония треперят над всичко, да го съхранят, да го има”, посочи в приветствието си Ирен Ямами, която от 25 години живее в Япония. Тя благодари на всички присъстващи, че са уважили официалното представяне на книгата й, а след това с удоволствие надписа всяка една, намерила своя нов читател.

Етнографът Галя Чохаджиева представи в начолото на срещата книгата на Ирен Ямами. "Малка книжка с голям потенциал. Тя ще бъде потребна и полезна всекиму. Написана в хармония, баланс, удивително единство. Написана без показна артистичност и научност”, посочи етнографът от Регионалния исторически музей в старата столица.

Книгата "Архаични символи в бродерията” е плод на дългогодишни проучвания на Ирен Ямами в областта на бродерията, шевиците и различни други ръкоделия – български и не само. С този интересен междукултурен паралел авторката разкрива мистериозните пътища, криещи се зад символиката на бродерията и тъкачеството. С поредната си книга Ямами изпраща послание към всички читатели да преоткрият и опознаят незаменимото богатство на българската традиционна шевица.

Книгата е излязла от печат преди два дни, а първото й официално представяне бе във Велико Търново. Ямами я посвещава на майка си Вера, която я е научила да бродира, на Мари Кери, професор по изобразителни изкуства в университет в Ню Йорк /тя също бе сред гостите във Велико Търново- б. а./, която я е научила да разчита и разбира символите, и на Александър Стерозов, незабравим приятел и забележителна личност.

"Архаични символи в бродерията” започва с малка история за ръкоделието, следват няколко подраздела - българска бродерия, мотиви, фертилни мотиви, видове бродерия, конци, слънце, Богинята, цветя и прочие, както и графики, калиграфия, цветни приложения.

Ирен Ямами освен като изследовател се подвизава и като преподавател практик, тъй като от доста време насам води курсове по ръкоделна техника в Страната на изгряващото слънце. Тя е инициатор и за създаването в България на работилница "Седянка”, в която членуват над 1000 души – мъже и жени от различни краища на страната.

Мястото за презентирането на новата книга не е избрано случайно. Музей "Сокай” е идеален за целта, защото в него е подредена тематична за случая изложба, озаглавена "Нишката”. Тя представя над 550 експоната, повечето от които са ръчно тъкани традиционни изделия от началото на XIX век.

В изложбата посетителите имат възможност да видят нагледно българското проявление на главния мотив, който Ямами разглежда в своята книга и да се потопят в света на символите.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар