Варено жито за Бъдни вечер - единение на земния и отвъдния свят
Символни значения за житото и рецепта за приготвяне
Thinkstock
На 24 декември редим трапезата за Бъдни вечер в очакване на най-великото раждане – това на Спасителя Исус Христос.
Това е и последният ден от Коледните пости, когато ритуално на масата се слагат нечетен брой постни ястия, в суров или обработен вид.
Вареното жито е едно от тези традиционни ястия. Житото само по себе си носи дълбок смисъл във всички религии и фолклор като символ на живота, на раждането и плодородието. В християнството житото е духовната храна, Божието слово.
Вареното жито пък символизира границата между земния и отвъдния свят. То не е нито необработено зърно, нито смляно брашно, а се намира в междинно състояние. Като ястие то се свързва с единението между световете, между хората и душите, както и между поколенията. Именно затова то присъства във всички ритуали, свързани със смърт, сватба, раждане и др.
Предлагаме ви рецепта за варено жито, което да приготвите за Бъдни вечер:
200 гр.грухана пшеница
70 гр.мед
50 гр.орехови ядки
50 гр.стафиди
1/2 бр.лимонова кора
Житото се залива с вода, която трябва да е десет сантиметра над него. Вaри се на умерен огън до готовност. Тенджерата се захлупва плътно и се покрива с прегънат чаршаф или покривка за 4-6 часа. Към житото се добавят мед или захар на вкус, орехи, настъргана лимонова кора и стафиди.
Още рецепти за obrednata трапеза преди Рождество Христово вижте в Kulinar.bg.