Вход | Регистрация

Вербатим театър и дебат за проблемите на хората с увреждания

Вербатим театър и дебат за проблемите на хората с увреждания

Доколко са дълги мостовете между заобикалящата ни градска среда и хората с физически увреждания? Доколко всичко, което е достъпно за нас, е достъпно и за тях? И доколко ние помагаме на хората в неравностойно положение? Това са само малка част от въпросите, които ще бъдат дискутирани днес, 22 ноември, във Велико Търново. 

Освен чрез дебат, проблемите им ще бъдат показани и чрез изкуствовербатим театър "Невидими №1". Особеното при него е, че е базиран на документални интервюта, в които актьорите разиграват текста без никаква промяна или импровизации, като задължително на сцената се демонстрират и някакви автентични ритуали

Спектакълът е дело на Студио за документален театър "ВОКС ПОПУЛИ". Режисурата е на Неда Соколовска (София), която се занимава с вербатим театър. В пиесата участват Диана Енчева, Валентин Кирков, Йонко Димитров, Любомир Любенов, Деница Даринова. 

В роля ще влезе и Велислав Велчев. Той е на 24 години, краката му са ампутирани. През лятото на 2009 година през тялото му преминават 23 000 волта и след 80% изгаряния, 5 месеца, прекарани в болница, и над 10 операции, младият човек продължава да вярва в себе си и в мечтите си.

Тематичната поредица "Невидими” изследва маргинални, малцинствени и пренебрегнати обществени групи и техните проблеми. 

Уникалният вербатим метод дава възможност на актьорите максимално достоверно да представят разказите на реалните хора, а на публиката – да усети  енергията на прототипите и да бъде ангажирана на по-дълбоко емоционално ниво. Резултатът се съчетава с живата емоция на изпълнителите и се създава усещането за експеримент.

Дебатът и спектакълът са днес от 15.00 часа в Клуба на пенсионера и инвалида на улица "Краков” 8а във Велико Търново.

Събитието се организира от VT Events в парньорство с Център за култура и дебати ”Червената къща”, Съюза на инвалидите в България по проект ”Българска мрежа за граждански диалог” по Програма за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейско икономическо пространство 2009-2014г.

 

 

<<Sever.bg във Facebook>>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар