Вход | Регистрация

Годишна изложба на СБХ - Велико Търново

Годишна изложба на СБХ - Велико Търново
Снимка: Север.бг

Традиционната годишна изложба на художниците от СБХ - Велико Търново бе открита вчера в изложбени зали "Р. Михайлов".

Да разгледат над 240-е творби на 81 автори бяха дошли много хора на изкуството и граждани. И не скриваха впечатленията си от видяното - играта на цветове и багри, техника, майсторство, концепция, изразни средства.

Експозицията бе открита от председател на СБХ в старата столица Милен Джановски. Той поздрави присъстващите и връчи годишните награди на изявени художници.

Призът за цялостно представяне получи Валентина Лапчева, а за млад автор - Лиляна Георгиева, от клуб "Таралеж". Те получиха и скромен финансов стимул. Двете поощрителни дипломи за участие отидоха при Станчо Ганев и Христо Христов.

Тази година в традиционната изложба за първи път участва автор, който не е член на СБХ - Велико Търново. Това е Йордан Кисьов от Силистра, дългогодишен директор на галерията в крайдунавския град. Той е завършил факултета по изобразително изкуство към ВТУ. Вече е член на местния съюз на ххудожниците.

Гост бе и свещеник Николай Стайков от лясковското село Джюлюница. Той се представи с пейзажи. Бе поканен да стане член на СБХ.

1141133

Сред талантливите хора на изкуството бе и доайенът на гилдията - Ангел Ботев от Свищов. 82-годишният творец рисува предимно акварели. Негов вдъхновител винаги е бил Дунав и най-честите му пейзажи са творени от лодка в реката. От две години не рисува, но приятното чувство, че винаги е живял като художник и свободния дух, никога не го напуска.

"Изложбата стана много добра. Тук са великолепни идеи, неща на много добро ниво. Експозицията говори сама за себе си. Много са творили колегите. Но тези творби ще останат в ателиетата им, няма да бъдат поставени в нечий дом, галерия. А могат да стоят във всяка световна галерия. Картините им нямат друг живот. Хората не купуват вече изкуство. Това е един много голям инат от страна на художниците, да продължават да работят. Това е борба между Давид и Голиат, и комерсиалното. Чистото изкуство много рядко се получава комерсиално", прави равносметка и Джановски.

1141140

Въпреки несгодите и трудностите, художниците във Велико Търново се увеличават, благодарение на факултета по изобразително изкуство.

"Градът им харесва и остават тук. Много не намират реализация като автори, не се изкарват пари. Но правят много добри неща. Не изчезва изкуството, въпреки всичко", допълва още новия председател на СБХ в старата столица.

Близо 170 са членовете на съюза.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар